2024. április 27. - Zita

Két éve halt meg

Két éve, alig 25 évesen, tisztázatlan körülmények között halt meg Nadia Anjuman afgán költőnő: a rendőrség első jelentései szerint férje verte agyon, mára azonban "öngyilkosságnak" minősítették az ügyét és lezárták a nyomozást, s a férj, egy egyetemi taná
2007. november 6. kedd 11:42 - Hírextra

"Elszállt remények/hamvukba holt vágyak/hiába születtem/hiába, hiába" - idézte az AFP az évforduló alkalmából a költőnő egyik szomorú versének néhány sorát. Anjuman költeményei közvetlenül kifejezték bánatát, a lét fájdalmát és a megszólalás nehézségét, amely a nők osztályrésze Afganisztánban - írta róla francia fordítója. A nők helyzete a 30 éve háborúzó és polgárháborút vívó országban különösen súlyossá vált az szélsőséges iszlám tálibok 1996 és 2001 közötti uralma idején, amikor a lányokat kitiltották az iskolákból és nem engedélyezték a nők számára a munkavállalást, mintegy házi fogságba kényszerítették őket otthonaikban.

A tálib rendszer bukása után azonban helyzetük továbbra is nehéz, a rossz bánásmód, a szexuális visszaélések, a férfiak családon belüli erőszakos magatartása sok nőt kerget végső kétségbeesésbe. Herátban, ahol Anjuman élt, ma is gyakori, hogy nők az önkéntes tűzhalálba menekülnek reménytelen sorsuk elől. Anjuman a tálib uralom éveiben egy titkos iskolában tanult a nőkre vonatkozó tanulási tilalom ellenére, a szélsőséges rezsim bukása után pedig sorra jelentek meg versei, amelyek hamarosan népszerűek lettek az országban, ő maga egyetemi tanulmányokat folytatott.

Nem sokkal halála előtt adták ki első verseskötetét, Gul-e-dodi - Sötétvörös virág - címen, és a kritikusok szerint a legjobb úton járt ahhoz, hogy "nagy perzsa költő váljék belőle". Férje családjában viszont az egykori jelentések szerint felháborodást keltett, hogy nő létére könyve jelent meg.
Nemrég a heráti irodalmi kör kiadott egy második, Anjuman 80 versét tartalmazó kötetet is, és a költőnő művei rendszeresen szerepelnek az afgán irodalmi műsorokban. Megjelent már egy angol és egy olasz nyelvű versgyűjteménye is, előkészületben áll műveinek francia nyelvű kiadása. A nadia.afghanwire.org honlapon angolul is olvashatók művei.

Két évvel halála után egyre világosabb: Nadia Anjuman mégsem született hiába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását