2024. május 3. - Tímea, Irma

Húsz éves Szeged

Huszadik születésnapját ünnepelte 2008-ban a Szeged című folyóirat. Ebből az alkalomból a novemberi számban húszéves fiatalok írnak a városról és a szegediekről.
2008. november 29. szombat 06:55 - Hírextra
Tandi Lajos főszerkesztő az MTI-nek elmondta: az volt a kérdés, hogy mire kíváncsi egy huszonéves. Az egyetemi fiatalság fogott tollat, tizennégyük írása került a jubileumi lapba. Izgalmas eredmények születtek, miután egy negyven-ötven éves újságíró már nem annyira őszinte, mint egy, a világra rácsodálkozó fiatal- fejtette ki a főszerkesztő.

Készült interjú a fiatal Czene Zoltánnal, aki az egyetemi színjátszás vezetője, de a kilencvenhét éves Kopasz Márta grafikusművésszel is. Emellett a szabadkai magyar emlékművek sorsa is írásra késztette a fiatal újságírókat, illetve Mátyás király kolozsvári kötődése. Ez időtlenné és főleg határtalanná tette az újságot, hiszen eurorégióban gondolkodik a lap - emelte ki Tandi Lajos.

Jövőről szólva elárulta: két különleges számot terveznek. Az egyik a márciusi, mivel akkor lesz az Europa Nostra-díjjal kitüntetett hatvannégy város találkozója Szegeden. Erre egy ünnepi kiadást akarnak szerkeszteni, amelyben bemutatják a városokat. Emellett ugyanazt az öt kérdést felteszik mindegyik város polgármesterének, a válaszok pedig magyar nyelven és az megkérdezettek nyelvén is megjelennek. Novemberben a Magyar Tudomány napján, a szegedi PhD-disszertációkból válogatnak majd. Ezzel az a cél, hogy bemutatassák, a fiatalok hogyan járulnak hozzá a tudományok fejlődéséhez a Napfény városában.

A Szeged című folyóirat 1988 szeptemberében indult Tandi Lajos kezdeményezésére, aki akkor a városháza sajtótitkára volt. Elmondása szerint azzal a céllal, hogy a város múltbéli és jelenkori értékeit bemutassa a havonta megjelenő összeállítás. Az eltelt időszakban több mint kétszáz szerkesztő dolgozott a lapnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását