2024. április 26. - Ervin

Ahol nincs esélyed megélni a felnőttkort

Hoppá, végre egy tanulmány, amelyet nem kanadai, ausztrál, és még csak nem is pihentagyú brit kutatók osztottak meg a közvéleménnyel. Ezúttal ugyanis az eddig nem túl aktív brazil kutatók publikálták érdekes felmérésük eredményét, amelyet ráadásul saját h
2008. november 29. szombat 07:49 - Gedei Szilárd
A Brazíliavárosban közzétett tanulmány szerint a latin-amerikai fiataloknak harmincszor nagyobb az esélye arra, hogy gyilkosság áldozatai lesznek, mint európai sorstársaiknak. Azaz nem túl egészséges dolog, ha az embert José Manuel Diego Armandónak hívják és lakhelyét tekintve valamelyik dél- és közép-amerikai országhoz kötődik.

A legdurvább helyek

Nem csak a tengerentúlon van gond
A veszélyes helyekhez az utóbbi időszak eseményeinek következtében csatlakozott Grúzia is. Bár a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet szerint nem haltak meg annyian, mint azt korábban a déloszét és orosz hatóságok állították- több ezer helyett száz alatt van a halálos áldozatok száma - ,a magyar külügyminisztérium mindenesetre nyomatékosan felhívta a figyelmet az országba utazás veszélyeire, és a jelek szerint nem is tartózkodik magyar állampolgár a harcoktól sújtott területen.
A Latin-Amerikai Technológiai Információs Hálózat (RITLA) statisztikájáról van szó, melyből kiderül, hogy még a dél- és közép-amerikai kontinensen is a salvadori fiatal férfiak vannak a legnagyobb veszélyben. A közép-amerikai országban százezer 15-24 éves férfiak közül - statisztikai átlagban - 92,3 végzi gyilkosok áldozataként. A második legdurvább ország Kolumbia, ahol a halálos arányszám 73,4 szintén százezer fiatalból. Ugyanez az arányszám Venezuelában 64,2, Guatemalában 55,4, Brazíliában pedig 51,6.

Ezeket a számokat persze így nehéz elképzelni, lássuk hát, hogy hogyan néznek ki ezek a számok a kevésbé bűngazdagabb országokban. Az Egyesült Államokban például ugyanúgy százezerből 12,9 fiatal férfi jut idő előtt a fekete nejlonzsákba. Sőt az afrikai szinten elég kemény környéknek számító Dél-Afrikában is 16,6 az arányszám.

Európában viszont megdöbbentően, sőt gyanúsan kicsik a százezerre eső "erőszakos halált halt" fiatalok számai: Hollandiában például 2,4, Franciaországban pedig alig több, mint 0,7. Azaz százezer fiatal franciából lényegében egy sem hal meg - ez azért gyanúsan kicsi szám, gondoljunk csak a durvábbnál durvább párizsi és marseill-i külvárosokra.

Golyók és vér

Hol ne nyaraljunk - a top 10
Grúzia
Afganisztán
Szomália
Zimbabwe
Kolumbia
Irak
Haiti
Kongó
Pakisztán
Thaiföld
+ India
(travelline.hu)
Szakértők szerint ezek az adatok egyértelműen mutatják az amerikai kontinens déli részének problémáit, és a 15-24 év közötti kritikus kor is évről-évre csökken. A tengerentúli viszonyokat ismerő szakértők arra is kitértek, hogy a halálozások legnagyobb részben a bandaháborúk miatt történnek - a résztvevő bandák átlagéletkora pedig egyre csak csökken.

A felmérés arra is kitért, hogy a lőfegyverek által okozott halál tekintetében is Latin-Amerika vezet. Kolumbiában 104,7 szintén százezer fiatalra számítva a lelőtt személyek száma. Venezuelában egyébként 80,6, Salvadorban pedig 78,1 ez a szám. Ebben azonban benne vannak azok a fiatalok is, akik baleset, vagy öngyilkosság miatt kapnak golyót. A meglőtt személyek száma pedig még ennél is sokkal magasabb, persze a meglőttekből nem hal meg mindenki, az ottani orvosoknak ugyanis valószínűleg már nem kell bemutatni a lőtt sebeket.

Az öreg kontinens kutatói egyébként nagyjából ugyanezen az állásponton vannak, amerikai kollégáikhoz hasonlóan a dél-amerikai régiót tartják az egyik legveszélyesebbnek. A Travel Nooks magazin szerint viszont Irak a legveszélyesebb - ebből kiindulva valószínűleg a fiatalok számára sem a legjobb hely a felnőtté válásra.

Nem érik meg a nyugdíjas kort

A nők számára pedig egyértelműen Kongó a legbrutálisabb ország, ott ugyanis mindennapos és szinte elfogadott is a fiatal lányok megbecstelenítése. Nem túl biztató hely még Szomália sem, ahol a fiatalokat a néha elég érdekes pályaválasztásuk sem segíti a nyugdíjaskor elérésében: a szomáliai kalózok között ugyanis fel-felbukkannak tizenévesek is, vállukon aknavetővel.

Egészségtelen hely még továbbá Afganisztán és Grúzia is, nem is beszélve Indiáról - a napokban zajló indiai terrortámadásokban sok fiatal is életét vesztette.

Visszatérve az eredeti felmérésre: megállapítható, hogy a dél-amerikaiak tisztában vannak a nem túl kedvező viszonyokkal. A régiót azonban csak azok tudnák a későbbiekben biztonságosabbá tenni, akik közül már most is egyre többen halnak meg: a fiatalok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását