2024. április 28. - Valéria

Ki védi meg a volt first lady-t?

Hillary Clinton külügyminiszteri jelölésével új helyzet áll elő az amerikai biztonsági szolgálatok számára: először válik egy volt first lady kormánytaggá, akinek személyes védelmét két szövetségi ügynökség is hivatott biztosítani - írta a pénteki The Was
2008. november 28. péntek 17:06 - Hírextra
Az amerikai sajtó tényként kezeli, hogy a New York-i szenátor elfogadta Barack Obama megválasztott amerikai elnök felkérését a külügyminiszteri posztra, noha a hivatalos bejelentés még nem hangzott el, jövő hétre várható.

Bill Clinton volt elnök feleségeként élete végéig kijár neki a vezető politikusok biztonságára felügyelő Titkosszolgálat védelme, ugyanakkor az ország első számú diplomatájaként a külügyminisztérium biztonsági hivatala is felelős lesz érte.

Az újság szerint a két szövetségi biztonsági szolgálat már megkezdte az egyeztetést a vita feloldásáról. A feszültséget az okozza, hogy el kell dönteni, melyik ügynökség fogja védeni a minisztert bel-, illetve külföldön, és melyiknek lesz végső szava a miniszter személyi biztonságát érintő kérdésekben. Az ügyet bonyolítja, hogy a volt first ladyt elkísérheti hivatalos útjaira férje is, aki mellett szintén mindig ott vannak a Titkosszolgálat ügynökei.

A két szövetségi szolgálat nem kommentálta az ügyet, mivel még Hillary kinevezése sem hivatalos. Név nélkül azonban mindkét szervezet részéről elismerték, hogy a leendő külügyminiszter védelméhez példa nélküli logisztikai és jogköri nehézségeket kell megoldani. A külügyminisztérium saját biztonsági szolgálata természetesen nem akarja elveszíteni a miniszter védelmének jogát, és a Titkosszolgálat sem szívesen mond le a volt first lady biztonsági őrizetéről. A döntést talán maga Hillary Clinton, esetleg a belbiztonsági minisztérium fogja meghozni, szervezetileg utóbbi alárendeltségébe tartozik a Titkosszolgálat.

A külügyminisztérium úgynevezett diplomáciai biztonsági szolgálata kevésbé ismert, mint édestestvére, az 1865-ben alapított Titkosszolgálat. A külügy belső biztonsági szolgálata 1916 óta működik, és 157 országban vannak ügynökei, a legnagyobb nemzetközi hálózattal rendelkező amerikai biztonsági ügynökség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását