2024. május 6. - Ivett, Frida

Még egy szenzációs lelet

Szerdán volt az ez évi Rudapithecus-kutatások utolsó napja a Borsod megyei Rudabányán, ahol az egész havi szorgos munka "jutalmaként" még egy szenzációs lelettel gazdagodott az idén előkerült csontanyag - közölte az MTI-vel a Magyar Állami Földtani Intéze
2008. július 30. szerda 22:10 - Hírextra
Kordos László professzor elmondta: szerdán egy nőstény Anapithecus hernyaki emberszabású majom alsó állkapcsa került elő 14 foggal, két darabban.

Mint mondta, magyar részről ő, mint a kutatás vezetője, illetve David R. Begun, a Torontói Egyetem paleoantropológus professzora, kanadai kutatásvezető rendkívül elégedettek az idei ásatások eredményeivel, ugyanis a két Anapithecus-állkapocs mellett számos érdekes ősmaradvány is gazdagítja a világhírű rudabányai leletek sorát.

Hangsúlyozta: világviszonylatban is egyedülálló egy ilyan komplett lelet. Rudabánya e tekintetben olyan értékes lelőhely, amely "elkényezteti" a tudósokat - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy 37 éve zajlanak a borsodi település térségében az ásatások és szinte valamennyi alkalommal jelentős és értékes leletanyagokat találtak. Eddig a terület mintegy hatvan százalékát kutatták át, arra törekedtek, hogy minél kevesebbet mozgassanak meg a földből, és a lehető legtöbb információt megkapják.

A tervek szerint jövőre tovább folytatják a munkát. Kordos László pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy rendkívüli jelentőségű lelet - az Anapithecus hernyaki emberszabású majom kétoldali felső állcsontja mindkét oldalon 6-6 foggal - került elő Rudabányán, ahol magyar-kanadai expedíció végez ásatásokat.

Mint elmondta, Rudabányán, az emberré válás 10 millió évvel ezelőtti időszakában közel száz ősállat között két ősmajomfaj is élt: a Rudapithecus hungaricus, amelyből később 6-8 millió évvel ezelőtt kialakulhatott az emberhez, valamint a csimpánzhoz és a gorillához vezető leszármazási vonal, valamint a rejtélyes Anapithecus hernyaki. Magyarázata szerint Rudabánya az adott időszakból a világ leggazdagabb lelőhelye.

A mindössze 18 x 20 méteres terület, ahol 1971 óta végeznek ásatásokat, egykor mély völgy volt, egy szurdokszerű mocsár, ahová a trópusi esők alkalmával a víz lemosta az elhullott állatok tetemeit, s ezek egy helyen megőrződtek.

Ezért ilyen gazdag a lelőhely, eddig 250 lelet került elő, köztük abszolút világszenzációsak is akadtak - mondta korábban az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását