2024. április 18. - Andrea, Ilma

Obamának két főpróbája is lesz

A várakozások szerint minden idők legnagyobb tömege, 4-5 millió ember fog összegyűlni január 20-án Barack Obama, az első afro-amerikai elnök beiktatására Washington belvárosában. Bő egy héttel korábban megtartják az ünnepség két főpróbáját is.
2008. november 28. péntek 08:05 - Hírextra
A The Washington Post cikke szerint nem gond, ha valaki nem tud jegyet szerezni a január 20-i beiktatásra, nem kap már szállást vagy esetleg el akarja kerülni a tömeget és a közlekedési dugókat: az egész eseményt végignézheti már január 11-én. Igaz, hogy a valódi Obama nélkül és nagyon korán kell felkelni.

A január 20-án délben, a Capitoliumnál rendezendő beiktatást, majd az azt követő ünnepi menetet a kongresszus épületét a Fehér Házzal összekötő Pennsylvania sugárúton kétszer is eljátsszák január 11-én hajnali 5.30 és reggel 9 óra között. A neves személyiségek természetesen nem lesznek jelen, Obama helyett egy a leendő elnök névtábláját viselő helyettest "iktatnak be" előzetesen. Nem hangzik el a beiktatási beszéd sem, de minden egyéb megegyezik majd azzal, ahogyan élesben is menni fognak a dolgok.

A főpróbát hagyományosan mindig vasárnap tartják; a katonai, kongresszusi és elnöki beiktatási bizottságok közösen rendezik, hogy január 20-án már minden olajozottan működjön. A főpróbán is jelen lesz az elnöki tengerészgyalogos zenekar, amely eljátssza a beiktatási dallamokat.

Ugyancsak teljes egészében felvonul a hadsereg 99 tagú zenekara. Thomas Groppel, aki a fegyveres erők ceremóniamestere, elmondta: január 11-én két beiktatás lesz. Először minden hibánál leállnak, majd újraindítják az ünnepséget, második ízben már egyvégtében látható lesz az esemény. Aki tehát korán fel tud kelni, az betéve tudhatja majd, mi fog történni január 20-án; a főpróba nyilvános. Aki a Capitolium előtt ma elsétál, már láthatja a beiktatási emelvény előkészületeit.

Az elnöki beiktatási ünnepségekre a legtöbb pénzt eddig George Bush költötte 2005-ben: 42,3 millió dollárt fordított közpénzből és magánadományokból a tűzijátékokra, a bálokra, magára az ünnepi menetre és egy koncertre a híres sétányon, a Mallon. Barack Obama a nehéz gazdasági körülményekre és a lobbicsoportok befolyásának korlátozására közölte, hogy nem fogad el pénzt vállalatoktól, politikai akcióbizottságoktól, lobbistáktól és nem amerikai állampolgároktól, ezenkívül 50 ezer dollárban maximálja az egy donortól elfogadható összeget. Ilyen szigorú korlátozást korábban egy megválasztott elnök sem hozott, Bush esetében például 250 ezer dollár volt az adományok felső határa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását