2024. május 4. - Mónika, Flórián

Betiltják a gombát

Hollandiában a jövő héttől életbe lép a hallucinogén - látomásokat okozó - friss "varázsgomba" forgalmazásának betiltásáról megszavazott törvény, miután egy hágai bíróság pénteken elvetette a bevezetése ellen benyújtott jogi keresetet.
2008. november 28. péntek 18:33 - Hírextra
A kormány áprilisban tett javaslatot a tilalomra, azt követően, hogy egy francia fiatalember, aki 2007-ben ilyen varázsgomba által okozott kábulatban leugrott egy amszterdami hídról, belehalt sérüléseibe.

A holland igazságügyi minisztérium közlése szerint a jövőben a gomba termesztését vagy forgalmazását akár négy évi börtönnel is büntethetik.

A gombafajta aktív hatóanyaga a pszilocibin, amelynek hatása 6 órán át tart, szédülést, hányingert, izomgyengeséget és kábultságot okozhat közvetlenül a fogyasztás után, pszichológiai következménye pedig az lehet, hogy a fogyasztó nem tudja megkülönböztetni a valóságot a képzelgésektől, pánikreakció és félelem-pszichózis is kialakulhat, különösen nagyobb dózisban történő fogyasztás esetén.

A szárított varázsgomba forgalmazását már korábban büntetendő cselekménynek nyilvánították Hollandiában, az újdonság a gomba termesztésének és a frissen szedett varázsgomba árusításának tilalma.

A statisztikák szerint az amszterdami mentőszolgálatokat 2004-ben 55 alkalommal riasztották a gombafajta által okozott rosszullétek, komplikációk miatt, 2006-ben ez a szám 128-ra emelkedett, a legtöbb esetben Nagy-Britanniából érkezett fiatalokról volt szó.

A pénteken bejelentett, hétfőn hatályba lépő szigorú tilalom azonnali következménye azonban a hétvégén olcsó varázsgomba-kiárusítás lehet, mivel a forgalmazók meg akarnak szabadulni felhalmozott készleteiktől.

Az elmúlt években Hollandia szigorította korábbi laza törvényeit a drog, illetve a prostitúció tekintetében, idén több bordélyházat és szexklubot felszámoltak, és a hatóságok a marihuanát árusító kávéházakat is be akarják zárni az iskolák közelében. A dohányzást és a szeszesitalok árusítását már korábban megszüntették a kávéházakban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását