2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orbán szerint az ország leszakad

Az egyhetes látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó Orbán Viktor kedden Washingtonban George Patakival, New York állam volt kormányzójával találkozott. A Fidesz elnöke - aki feleségével szombaton érkezett Washingtonba - munkalátogatása során találko
2007. november 14. szerda 11:15 - Hírextra
A Fidesz elnöke az MTI-nek elmondta: mindenekelőtt Horváth Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét kísérte el Amerikába, akinek Truman-Reagan Szabadság Emlékérmet adományoz a kommunizmus áldozatainak emlékét őrző washingtoni alapítvány.

A csütörtöki díjátadási ünnepségen George Herbert Walkerrel, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetével együtt Orbán Viktor is méltatni fogja a parlament doyenjének életútját.

Orbán Viktor - aki feleségével szombaton érkezett Washingtonba - munkalátogatása során találkozik a külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács magas rangú tisztviselőivel.

A tervek szerint kedden találkozott volna Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának nagy befolyású elnökével is. Még aznap délelőtt is bizonytalan volt, hogy a képviselő tudja-e fogadni a Fidesz-elnököt, Lynne Weil sajtófőnök azt közölte az MTI-vel, hogy nem lesz találkozó. Orbán Viktor kísérete is csak kedden délután tudta meg, hogy csütörtök délután mód nyílik a találkozóra.

Orbán Viktor azt mondta, "Tom Lantossal nagyon régi, jó kapcsolatunk van, számos kérdésben egyetértünk, számos kérdésben pedig nem". A Fidesz elnöke találkozik a Kuba ügyében aktív képviselőkkel is, "mert Kuba nekünk is szívügyünk".

Szerdán New Yorkban részt vesz az Amerikai Magyar Alapítvány George Washington-díjának ünnepélyes átadásán, pénteken pedig meghívták egy washingtoni agytröszt, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja kerekasztal-beszélgetésére.

A Fidesz elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy Washingtonban "látják, hogy Magyarország leszakadófélben levő ország". Szerinte a világban kialakult vélemény szerint Magyarország "jó esetben stagnáló, de inkább hátrasorolódó ország".

"Én mindenhol elmondom, hogy Magyarországon most egy destabilizációs folyamat zajlik, amelynek két gyökere van, egyfelől a gazdasági sikertelenség (...) másfelől egy hitelességi válság (...) a kormányzatot szavahihetetlennek, hipokritának tartják az emberek".

Mint elmondta, partnereinek kifejti: politikai változás nélkül nem lehet stabilizálni a helyzetet, "új választásra, új politikai döntésre, új fölhatalmazásra, új kormányprogramra van szükség". "Elmondom, hogy mi készen állunk arra, hogy együttműködve Magyarország minden barátjával stabilizáljuk és javítsuk a magyarországi helyzetet" - tette hozzá.

Orbán Viktor arról faggatja partnereit, mire lehet számítani az amerikai külpolitikában, "elsősorban az oroszokkal kapcsolatos viszonyban, hiszen számunkra ez a legfontosabb kérdéskör." Szerinte Washingtonban pontosan látják és "nem fogalmaznak olyan körmönfont módon, mint Magyarországon", hogy Oroszország egy fölemelkedőben lévő hatalom.

A Fidesz-elnök szerint Washingtonból szemlélve érthetetlen a magyar kormány Oroszország-politikája, és az, hogy Budapest továbbra is Nyugat és Kelet között hídszerepet szánja Magyarországnak, miközben az ország NATO- és EU-tag. "Ez itt teljesen érthetetlen" - mondta, megjegyezve, hogy ez Washingtonban bizonytalanságot és értetlenséget vált ki. "Mi nem híd vagyunk, hanem hídfő, méghozzá a nyugati oldalon" - szögezte le.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak egyértelműen úgy kell építeni a kapcsolatait, hogy Magyarország a NATO tagja, a nyugati katonai biztonsági rendszer része, amelynek Oroszország viszont nem része. Orbán és Horváth János hétfőn ellátogatott Nagy Ferenc egykori magyar miniszterelnök sírjához, a Virginia állambeli Herndonba is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2007. november 15. 17:46
Orbán most az USA-ban helyezkedik, minden lehetőséget meglovagol annak érdekében, hogy a kormányt és az országot lejárassa. Csakhogy Orbán ott is lejáratódott, elkopott politikus, kormányzása idején külpolitikájában mindent elrontott amit elronthatott.
Orbán ezúttal is hazudott, aki hazáját leszólta és hamis színben tüntette fel.
gonosz maci
2007. november 14. 11:41
Azért kiváncsi vagyok, hogy ha legközelebb ha a fidesz (hűség, becsületesség...) hatalomra kerül, utána hány évig fogják ráfogni a mostani társaságra az ország helyzetének alakulásának gazdasági / politikai okait?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását