2024. május 4. - Mónika, Flórián

A "pénzügyi segély" az év szava

A bailout (pénzügyi segély, tőkeinjekció) lett az év szava Amerikában a rangos Merriam-Webster online szótár rangsorában.
2008. november 28. péntek 20:17 - Hírextra
Egyre több amerikainak van szüksége rá, de sokan nem ismerik a pontos jelentését. Ezt tükrözi, hogy 2008-ban, a pénzügyi válság évében a legtöbben erre a szóra kerestek rá a szótár internetes kiadásában.

A bailout lett tehát a Merriam-Webster szótárnál az Év szava, néhány hét alatt több százezren kutatták jelentését. A szótár meghatározása egyszerű: a bailout "a pénzügyi zavaroktól való megmentés".

A Merriam-Webster további leggyakoribb keresése idén a zaklatottság, a szakadék, valamint a felfordulás szó volt. John Morse, a szótár elnöke és kiadója úgy véli: az amerikai nemzeti psziché jelenleg olyan állapotban van, hogy az emberek a félelmet és aggodalmat sugalló szavakra keresnek rá.

Az elnökválasztás miatt több, a kampányban szinte naponta használt kifejezés is a gyakori keresések között volt. Ilyen például a különutas (ezt John McCain republikánus jelölttel kapcsolatban emlegették), valamint a kétpárti kifejezés.

Morse szerint az amerikaiak nagyjából tisztában vannak a bailout jelentésével, de kíváncsiak arra, van-e a kifejezésnek negatív íze, árnyalata, milyen összefüggésben lehet használni. Allan Metcalf, az Amerikai Dialektus Társaság (ADS) végrehajtó titkára azt mondta: jó választás volt a Merriam-Webster részéről a bailout, amely eséllyel indul az ADS versenyében is, ahol januárban hirdetik ki a 2008-as esztendő szavát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását