2024. április 27. - Zita

A Fidesz megmentené a 13. havi nyugdíjakat

A Fidesz és a KDNP módosító javaslatot nyújt be, amely azt szolgálja, hogy a jövő évi költségvetést megalapozó törvényből kerüljön ki a 13. havi nyugdíj elvétele - jelentette be pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.
2008. november 28. péntek 15:37 - Hírextra
A módosító javaslatot a fideszes képviselő a kereszténydemokrata Soltész Miklóssal együtt jegyzi.
Az ellenzéki párt szóvivője emlékeztetett arra, hogy a parlamentben hétfőn lesz a záróvita és a zárószavazás a jövő évi költségvetési törvények módosítását megalapozó törvényről.

Szijjártó Péter azzal indokolta a 13. havi nyugdíj megőrzését, hogy a válságkezelés receptjét az európai országok adócsökkentésben, kamatcsökkentésben és növekedési programok bevezetésében látják. Véleménye szerint a magyar kormány viszont rossz útra tévedt, mert szembemegy az európai gyakorlattal.

Hozzátette: semmiféle gazdasági és költségvetési kényszer nem indokolja a 13. havi nyugdíj elvételét. A politikus szerint a kormánynak önmagán kellene spórolnia a bürokrácia és a korrupció visszaszorításával, ráadásul nincs erkölcsi jogalapja az említett járandóság megszüntetésének.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az elvonás miatt három egymást követő esztendőben csökken a nyugdíjak reálértéke, és ez a szociális egyensúly felborulásához vezet. Közölte, hogy a Fidesznek azért is harcolnia kell a 13. havi nyugdíj megőrzéséért, mert a párt korábban megállapodást kötött a nyugdíjas szervezetekkel, amelyben vállalták, hogy küzdenek a nyugdíjak reálértékének megőrzéséért.

Újságírói kérdésre elmondta: módosító javaslatuk elfogadásához egyszerű többségre van szükség, és ha az ellenzék, illetve a független képviselők is e mögé állnak, akkor az a szocialista frakció ellenében is átmegy.

Az Országgyűlés kedden név szerinti szavazással, 210 igen, 169 nem szavazat és egy tartózkodás mellett fogadta el a 13. havi nyugdíjra vonatkozó indítványt, amelynek alapján 2009-ben a 13. havi nyugdíj összege maximum 80 ezer forint lehet, és csak azoknak jár, akik betöltötték a 62 éves nyugdíjkorhatárt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. december 2. 17:42
Iván László "/erő/szakpolitikus":"Tartsák meg a nyugdijat!" Ez a vénember mérhetetlenül szenilis és demagóg.Ki akarja elvenni a nyugdijakat? Ráadásul még hazudós is... Itt nem A nyugdijakról van szó,"csak" a 13.havi időleges megkurtitásáról,miről beszél ez a figura?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását