2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Folyamatos a lakótelepek kiürítése

Folyamatosan üríti ki a IX. kerületi önkormányzat az Illatos úti lakótelepet. A "dzsumbuj" néven elhíresült területen élők cserelakást vagy készpénzt kapnak - mondta a ferencvárosi polgármesteri hivatal sajtóreferense az MTI-nek.
2008. szeptember 23. kedd 06:36 - Hírextra
A három ház felszámolása fokozatosan, 6-10 év alatt történik - mondta Temesi Sándor, aki szerint mára zökkenőmentesen zajlik a kiköltöztetés az önkormányzati tulajdonú, kis alapterületű, komfort nélküli lakásokból.

Jelenleg az 5/a épületből költöztetik ki a bérlőket, a bontásra a teljes kiürítést követően kerül sor. Az idén eddig 22 bérleményből költöztették ki a lakókat.

Az elkövetkező években még 120 lakás esetében kell megoldani a bentlakók helyzetét. A helyi rendezési terv értelmében a jelenlegi lakóépületek helyére "nem jelentős zavaró hatású" gazdasági épületek, kereskedelmi, ellátó és szolgáltató, kutatási és fejlesztési épületek, irodaépületek és parkolóház épülhet - közölte a polgármesteri hivatal.

A kétmilliárd forint összköltségű projekt keretében évente kétszázmillió forintot költ az önkormányzat az ott lakók lakhatási igényeinek kielégítésére. Temesi Sándor hangsúlyozta: bárkinek biztosítanak lakhatást, akit felújítás vagy bontás miatt költöztetnek ki bérlakásából. Arra is kitért, hogy a mostaninál jobb helyzetbe kerülnek azok, akik cserelakást kapnak, hiszen a bontandó épületek és otthonok nagyon rossz állapotban vannak.

A tervszerű szanálási folyamat 2006-ban kezdődött meg. Eredetileg 303 lakásban laktak az épületekben, a lakások közül mára 183-at ürítettek ki. Cserelakást 74, pénzt 38 bérlő kapott az önkormányzattól. Peres eljárást követően vagy a bérlő halála miatt 71 lakás ürült ki.

A cserelakások egy részét a Ferencvárosban próbálják biztosítani, de mivel kevés a kerületben az elérhető lakás, sokszor a szomszédos kerületekben oldják meg a lakhatást. Az új bérlemények öt év alatt, kedvező feltételekkel meg is vásárolhatók - tette hozzá Temesi Sándor.

A csepeli önkormányzat múlt hét pénteken szólította fel a ferencvárosi önkormányzatot arra, hogy azonnal szüntesse be a szociális okokból lakásra szorulók szervezett átköltöztetését Csepelre.
Mint közleményükben írták: a csepeli képviselők határozottan felemelik szavukat az ellen, hogy más önkormányzatok csoportosan Csepelre költöztessék a rászorulókat, visszaélve az általuk kényszerhelyzetbe hozott emberek kiszolgáltatottságával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását