2024. május 6. - Ivett, Frida

Pici babák, nagy gondondok

Kevesen vannak, ezért tizenkét órás műszakban dolgoznak a nővérek a szegedi gyermekklinika koraszülött intenzív osztályán; fiatal orvosokból sincs elég, közülük egyre többen külföldön keresik a boldoguláshoz szükséges pénzt - írta a Délmagyarország csütör
2008. november 27. csütörtök 09:45 - Hírextra
A napilap azt írta: az életmentő gépek 18-20 évesek, holott ezeket 5-10 évente cserélni kellene.
A szegedi gyermekklinika koraszülött intenzív osztálya az ÁNTSZ legfrissebb felmérése szerint - akárcsak az ország többi hasonló centruma - nem tud megfelelni az előírásoknak. Az országban összesen huszonegy koraszülött intenzív centrum működik, de csak a debreceni felel meg minden előírásnak - írja a felmérést ismertetve a lap.

A szegedi osztályt vezető professzor, Katona Márta az újságnak elmondta: tizenhét inkubátorban mentik a kicsiket, de a babák felügyeletéhez, ellátásához több nővér kellene. Mivel kevesen vannak, tizenkét órás műszakokban dolgoznak a nővérek, akik rendkívül leterheltek. A dolgozók munkája felelősségteljes, stresszes, amit alacsony bérért igyekeznek elvégezni. Emiatt sokan távoznak; csak tavaly nyolc nővér ment el az osztályról. Mivel kevesen választják az ápolói pályát, utánpótlásból hiány van, az álláshirdetésekre pedig nincs jelentkező.

Az osztályra évente átlagosan kétszáznyolcvan csecsemő kerül. Mivel a szükséges feltételekhez nincs elég állami pénz, alapítványok próbálják kiegészíteni azt - írta a Délmagyarország.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását