2024. május 7. - Gizella

Biztonságban vannak a merényletközeli magyarok

Rendeződött az indiai Mumbaiban (Bombay) tartózkodó uniós delegáció két magyar tagjának sorsa, az EP-kévpiselő és az ügyintéző is biztonságban van - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek csütörtökön reggel.
2008. november 27. csütörtök 08:00 - Hírextra
"Mind a kettejüket elérte a tiszteletbeli magyar konzul, átjutva a kordonon elvitte őket egy szállodába. Jól vannak és sértetlenek" - hangsúlyozta Szelestey Lajos. Hozzátette: csütörtök hajnalra a magyar nagykövet is a helyszínre érkezett.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy Glattfelder Béla néppárti EP-képviselőt minél hamarabb el tudják juttatni Brüsszelbe a politikus ottani elfoglaltságai miatt - mondta el a Külügyminisztérium szóvivője.

Az Európai Unió válságközpontjának jelentése szerint a Mumbaiban lévő összes EP-kéviselő jól van, de három közülük "nehéz helyzetben" - mondta Szelestey Lajos. Brüsszeli közlés szerint a képviselők az EP nemzetközi kereskedelmi bizottsága küldöttségének tagjaként vannak Indiában.

A külügyiszóvivő az MTI-nek azt is elmondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, vannak-e további magyarok Mumbaiban. A Külügyminisztérium ezért továbbra is arra kéri az indiai nagyvárosban tartózkodókat, hogy jelentkezzenek a nagykövetségen - tette hozzá.

Glattfelder Béla is arról számolt be ezt megelőzően az MTI-nek, hogy az Európai Parlament Indiában tartózkodó küldöttségének tagjai közül most már mindenki jól van, senkit nem ejtettek túszul a fegyveres támadók, bár ketten-hárman kalandos úton jutottak ki a szállodájukból.
Mint elmondta, a delegáció szerda este érkezett meg a Tádzs Mahal szállodába. Ő a bejelentkezés és csomagjának a szobájában történt elhelyezése után azonnal kisétált rövid városnézésre, többekkel együtt. Ez volt a szerencséje - percekkel később a tévé képernyőjén látott holtan olyan embert, akivel előzőleg a szálloda előcsarnokában még beszélt.

Rajta kívül egy magyar tagja van az EP-küldöttségnek. A fiatalemberről - mondta Glattfelder Béla - először úgy hírlett, hogy megsebesült, amikor kimenekült a szállodából. Ezt a félreértést az okozta, hogy a fegyveresek utána lőttek, de nem találták el.

Elmondta, hogy az EP-delegáció két vagy három tagja eredetileg bennrekedt az egyik megtámadott szállodában. Egyikük közvetlenül a tűzvész által érintett épületrésznél tartózkodott. Később azonban mindannyiukat kimenekítették az épületből. Az EP-küldöttség tagjait két-három egymástól elkülönített csoportban helyezték biztonságba - közölte a magyar képviselő.

A nyugat-indiai városban szerdán elkövetett merényletsorozatban a rendőrség közlése szerint legalább 101 ember, köztük hat külföldi vesztette életét, és 287-en sebesültek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását