2024. május 11. - Ferenc

Obama személyes felelősséget vállalt a biztonsági kudarcért

Barack Obama amerikai elnök személyes felelősséget vállalt csütörtökön azért a biztonsági kudarcért, amely nyomán egy merénylő karácsonykor felszállhatott egy amerikai utasszállító repülőgépre.
2010. január 8. péntek 11:04 - HírExtra
"A felelősség végső soron az enyém" - szögezte le, és azonnali lépéseket ígért a biztonsági hézagok megszüntetésére, a hírszerzési értesülések hatékonyabb kezelésére. Elődje, George Bush politikáját közvetve elutasítva ugyanakkor kijelentette: soha nem fog ostromhangulatot teremteni, s miközben fokozza a védelmet az al-Kaidával szemben, nem fogja feláldozni a nyitott társadalmat a terrorista fenyegetés elhárítására hivatkozva.

Megismételte azt, amit kedden, idei első teljes munkanapján kijelentett: "kormányunk kudarcot vallott abban, hogy nem rakta össze a mozaikokat". Ezzel arra utalt, hogy az elkövetőről, a nigériai Umar Farouk Abdulmutallabról elegendő információval rendelkeztek a hírszerző szervek, csak elmaradt az összehangolt cselekvés. Mint csütörtöki beszédében fogalmazott, a hírszerző közösség nem dolgozta fel alaposan a megszerzett információkat.

Az elnök - akit a republikánus ellenzék azzal vádol, hogy gyönge a nemzetbiztonsági kérdésekben - közölte: változtatásokat rendel el azzal kapcsolatban, ahogyan a hírszerző szervek a potenciális fenyegetésekre vonatkozó értesüléseket feldolgozzák. Kifejtette, utasítani fogja a hírszerző közösséget, hogy jelöljön ki világos felelősségi vonalakat azért, hogy a fenyegetésekről szóló információkat azonnal nyomozzák ki.

Arra is kitért, erősíteni akarja azt a módot, ahogyan bizonyos személyek a terrorfigyelő, illetve a berepülési tiltó listára felkerülnek. Obama arról is beszélt, hogy a repülőtereken erőteljesebben kell érvényesíteni az alapos átvilágítási, ellenőrzési módszereket, a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett.

Megjegyezte: a karácsonyi biztonsági kudarcnak nem lesznek személyi következményei, vagyis nem fog senki leváltani, a felelősök keresése helyett a hibák korrigálásával kíván foglalkozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását