2024. május 3. - Tímea, Irma

Új testület létesült

Sólyom László köztársasági elnök négy, magyar és nemzetközi kitekintéssel és tapasztalattal rendelkező személyiséget kért fel a magyarországi oktatás lehetséges fejlesztésének és a korrupció problémájának elemzésére; a Bölcsek Tanácsát két szakértői munka
2008. november 25. kedd 14:05 - Hírextra
Magyarország hosszú évek óta súlyos társadalmi és gazdasági kérdésekkel küzd: a gazdaság állapota aggasztó, a társadalmi kohézió gyengül, és hiányzik a pozitív jövőkép - hívta fel a figyelmet Sólyom László.

Hangsúlyozta: nincs kiút a jelenlegi gazdasági válságból sem, ha más alapvető strukturális problémákkal nem foglalkozik az ország. Az oktatás, a szakképzés fejlesztése, valamint a korrupció visszaszorítása szükséges a gazdasági versenyképesség javításához és a társadalom pozitív jövőképéhez.

Sólyom László közölte: a kezdeményezésére létrejött tanács tagjai - Lámfalussy Sándor közgazdász, Eva Joly jogász, Csermely Péter orvosprofesszor, Fodor István villamosmérnök - a jövő év közepén közreadandó elemzéssel minden politikai erő számára konszenzusképes, hosszú távú, közcélú, szakmailag megalapozott ajánlásokat tesznek.

Az államfő elmondta: a munka szervezése tavasszal kezdődött, az érdemi munka szeptembertől folyik. A testület és a két munkacsoport működésére nem fordítanak állami pénzt, az civil alapon folyik. Hozzátette: e célra alapítványt hozott létre, amely jelenleg bejegyzés alatt áll.
Lámfalussy Sándor a sajtótájékoztatón arról beszélt: a mai kor emberének ötször-hatszor is munkát kell váltania élete során, ehhez azonban megfelelő típusú oktatás kell.

Fodor István közölte: reményeik szerint olyan anyagot tudnak készíteni, amely a szakma és a széles közvélemény számára hasznos lesz. Mint mondta, Magyarországon az oktatás nem csupán pénzügyi forrás kérdése. Az elmúlt két évtized alatt történt társadalmi, erkölcsi és technológiai változások okozta kihívásokra nem születtek átfogó válaszok. Szükséges ezen a területen a korrekció.

Fodor István kiemelte: a korrupció jelenségei béklyóként nehezednek a társadalom és a gazdaság fejlődési folyamataira.Csermely Péter arról beszélt: az oktatás és a korrupció nem független egymástól; az oktatás feladata az, hogy olyan következetes értékrendet képviseljen, amelyben a diákok már korán hozzászoknak ahhoz, hogy a helyes viselkedésbe való befektetés megtérül.

A korrupcióellenes tevékenységéről ismert, Franciaországban élő Eva Joly nem volt jelen a sajtótájékoztatón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását