2024. május 2. - Zsigmond

Az SZDSZ bodicseke

Megszavazott 170 millió az utánpótlásra, leszavazott 100 millió a nagyválogatott számára - ennyi jutott az új magyar sikersportágnak. Ma ugyanis arról szavaztak a parlamenti szakik, amiről már régen kellett volna. Az SZDSZ miatt azonban nem kapta meg a ho
2008. november 25. kedd 15:50 - Gedei Szilárd
- Óriási dolog lenne, ha a jégkorong külön nevesített tételként szerepelne a jövő évi költségvetésben. Bízom benne, hogy megszavazzák az ellenzéki javaslatot, a vb-felkészülésre szánt 100 millió forintot, valamint az utánpótlás-nevelésre fordítandó 170 milliót - mondta még a szavazás előtt az MTI-nek Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség elönöke.

Hiba volt bízni a magyar politikusokban. Az SZDSZ töketlenkedése miatt ugyanis a 270 milliós támogatásból csak 170 milliót kapott meg a magyar jégkorong. Ezt a 170 milliót az utánpótlásra kell költeni, a másik 100 millió, amelyet az A csoportos világbajnokságra készülő magyar válogatott kapott volna nem ment át a szavazáson.

A hosszabbításban dőlt el

Ráadásul az utánpótlás számára kért 170 millió is csak nagy nehezen ment át a Parlamenten. A módosító indítványt ugyanis először fifti-fiftire, azaz 189-189-re sikerült megszavaznia a Háznak. S hogy ez hogyan sikerülhetett?

A 378 szavazásra jogosult képviselő ugyanis ,eredetileg 189-189 arányban nem tudott dönteni. Hohó, ilyenkor az a szabály, hogy az elnök szavazata dönt, vagy azé a személyé, aki éppen az elnököt helyettesíti. Eredetileg ugyebár a szocialista Szili Katalin lett volna a döntőbíró, de helyette éppen Harrach Péter, a kereszténydemokraták embere ült a székben.

Ezt nevezhetjük a magyar hoki mázlijának is: az ellenzéki javaslatot ugyanis a KDNP-s Harrach támogatta, azaz csak megkapta a 170 milliót a hoki utánpótlása.

Ez pedig még mindig nem minden! A döntetlen ugyanis eleve csak akkor jöhetett létre, ha minimum egy kormánypárti politikus felrúgva a szabályokat frakciójával ellentétesen szavaz. Warwasovszky Tihamér, a hokiváros Székesfehérvár polgármestere ugyanis inkább a szíve szerint szavazott és nem a gyurcsányi elvekkel párhuzamosan. A jövő jégkorongozói, kiket talán pont ez a pénz fog segíteni az elindulásban hálásak lesznek neki.

Félig tele a pohár

- És nem félig üres - ezt Kovács Zoltán, a Magyar Jégkoronf Szövetség főtitkára mondta el a Hírextra érdeklődésére. Azaz a magyar hokivezetők nem haragszanak a politikusokra, sőt köszönik az utánpótlás számára megszavazott 170 millió forintot.

A nagyválogatottnak azonban égető szüksége lett volna a kieső kerek száz millióra, de a szövetségnél megnyugtatnak mindenkit: eddig sem számoltak a pénzzel, és ezután is megoldják majd nélküle.

- Meg fogjuk oldani - folytatta Kovács Zoltán. - Nem fogunk A csoportos stábbal kiutazni a jövő évi svájci vébére, sőt talán kölcsönemberekre is szükség lesz. Jobb lett volna saját stábbal menni, de így alakult - mondta el a főtitkár. - Respektálnunk kell a parlament döntéseit, és örülnünk kell annak, hogy egyáltalán az utánpótlás számára juttattak pénzt - tette hozzá Kovács.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását