2024. május 2. - Zsigmond

A főpolgármesteri hivatal jogosan tartott vissza adatokat

A főpolgármesteri hivatal jogosan döntött úgy, hogy nem adja ki az egyik országos napilap újságírójának az általa kért adatokat bizonyos szerződésekről - így határozott másodfokon a Fővárosi Bíróság (FB) kedden, megváltoztatva az elsőfokú ítéletet.
2008. november 25. kedd 16:47 - Hírextra
A Pesti Központi Kerületi Bíróság áprilisi döntése szerint a fővárosi önkormányzatnak ki kellett volna adnia az újságíró által kért szerződéseket, mivel azok közcélú adatok.

Az FB Tulipán Marianna vezette tanácsa elfogadta az első fokon eljáró bíróság által megállapított tényállást, amely szerint a különböző szerződésekre vonatkozó adatok nyilvánosak. Megállapította ugyanakkor, hogy a felperesként szereplő újságíró nem határozta meg pontosan, milyen szerződésekről és milyen adatokról van szó, és ezek az adatvédelmi törvény szerint milyen elbírálás alá esnek.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a kérések túl általánosak voltak, azokat konkretizálni kellett volna.

A bírónő indoklásában kifejtette: az alperes fővárosi önkormányzat nem vitatta, hogy közérdekű adatokról van szó, és azt sem, hogy adatkezelőnek minősül.

A bírósági jegyzőkönyvekből kiderül: az önkormányzat nem zárkózott el az adatok kiadásától, de arra hivatkozott, hogy ezek az adatok nincsenek konkrétan a birtokában. Az újságíró által kért adatokat, illetve szerződéseket különböző, a fővárosi önkormányzat által működtetett szervezetek kezelik, azok nincsenek konkrétan a fővárosi önkormányzat birtokában, ezért nem is rendelkezhet róluk, ilyen tekintetben nem minősül adatkezelőnek.

A Magyar Nemzet újságírója az év elején azért indított pert a fővárosi önkormányzat ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata segítségével, mert megtagadták, hogy kiadják neki bizonyos szerződések teljes szövegét.

Az újságíró ügyvédje, Baltay Levente az MTI-nek úgy nyilatkozott: később döntenek arról, hogy tesznek-e további jogi lépéseket az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását