2024. április 24. - György

Tőkés irodát nyitott Pesten

Irodát nyitott pénteken Budapesten Tőkés László, független romániai magyar európai parlamenti (EP) képviselő, erdélyi református püspök; az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón jelen volt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magy
2008. március 7. péntek 16:32 - Hírextra

Tőkés László elmondta: a magyarság ügyét immár három helyen, a budapesti mellett a már korábban megnyitott brüsszeli és sepsiszentgyörgyi irodában is képviseli. Hozzátette: a brüsszeli iroda az erdélyi magyarság nemzetközi képviseletet, a budapesti a nemzeti képviseletet hivatott szolgálni. Március 15-én Nagyváradon is irodát nyit Tőkés László.

A budapesti iroda a határok feletti nemzetegyesítés szellemében jött létre, amelynek fontos állomása volt a státustörvény és a kettős állampolgárság ügye, amelyek a nemzetpolgárságot jelenítik meg. Ugyanebbe a körbe tartozik a korábban létezett Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és az utóbbi időben a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) - fogalmazott Tőkés László.

Mint elhangzott, a budapesti képviseletnek erőteljes egyházi beágyazottsága van, amit azt is jelez, hogy az iroda vezetője Nemes Csaba lelkész.

Tőkés László szerint ezek az irodák olyan fontos ügyek előremenetelét szolgálják, mint Kelet-Közép-Európa közös problémája, a múlttal való szembenézés, a titkosszolgálatok átvilágításának ügye, a keresztény értékek képviselete, a kisebbségi magyarság ügyének képviselete, illetve az erdélyi párbeszéd.

"A magyar nemzetpolitika kapcsán a történelmi mélypont közelében vagyunk" - fogalmazott Németh Zsolt. Szerinte a magyarságpolitika elmúlt húsz évében a "háttéralkukra épülő nemzetstratégia" volt az általános, és ez "szemmel láthatóan nem hozott eredményt".

"Paradigmaváltásra van szükség a magyar nemzetpolitikában és ennek nagyon fontos összetevője, hogy nemzetköziesíteni kell a határon túli, a külhoni magyarok problémáit" - mondta Németh Zsolt, aki tarthatatlannak nevezte, hogy a világban magyarázni kelljen, van magyar ügy.

A fideszes politikus azt mondta, Tőkés Lászlónak kiemelten fontos szerepe lehet abban, hogy akár Európában, akár a távolabbi döntéshozói központokban is világos legyen: van megoldatlan magyar ügy a Kárpát-medencében.

Kérdésre válaszolva Tőkés László közölte: jelenleg folyamatban van, és a jövő héten, március 12-én fog eldőlni tagsága az EP néppárti frakciójában. Hozzátette: felvételét a román EP képviselők próbálják meggátolni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását