2024. május 5. - Györgyi

"Eörsi mondjon le!"

Bizottsági elnöki tisztségéről való lemondásra szólította fel Eörsi Mátyást, az Európai Uniós Ügyek Bizottságának szabad demokrata vezetőjét Nógrádi Zoltán (Fidesz), a november 1-jei dunaszerdahelyi eseményekről tett kijelentései miatt.
2008. november 24. hétfő 15:08 - Hírextra
A bizottsági ülésen Nógrádi Zoltán (Fidesz) arról beszélt, hogy Eörsi Mátyás kijelentései - amelyeket november 12-én Komáromban a szlovák és a magyar európai ügyek bizottságának együttes ülése után tett - alkalmasak arra, hogy megsértsék a magyar nemzetet, amikor a két ország viszonya amúgy is feszültségekkel terhelt. Szerinte Eörsi a magyar állami jelképeket gyalázta, amikor a történelem szemétdombjára való szurkolói zászlókról és plakátokról beszélt, és nem tett különbséget az ott is feltűnt magyar állami lobogó és más jelképek között.

"Saját nemzetét megsértve vívta ki a média figyelmét"- mondta a képviselő. Eörsinek a Dunaszerdahelyen jelen lévő magyar szurkolókat elítélő szavaival kapcsolatban Nógrádi azt mondta, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, "legfőképpen egy liberális politikustól várjuk el, hogy tartsa ezt tiszteletben". A bizottság elnöke kijelentéseivel aláásta a magyar diplomácia pozícióit és visszaélt bizottsági elnöki szerepével, ezért a KDNP és a Fidesz véleménye szerint "mondjon le bizottsági elnöki pozíciójáról", sőt akár országgyűlési képviselői mandátumáról - közölte az ellenzéki képviselő.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) Nógrádi Zoltán szavaira reagálva elmondta: nem tartja megalapozottnak a vádakat, a komáromi ülésen a fideszes képviselő nem vett részt. Az ott jelen lévő Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) nem jelezte ellenvetéseit a bizottságok együttes ülésén. Szerinte akik őt bírálják, azok a "gesztusok szintjén azok mellett szállnak síkra, akik Nagy-Magyarországot éltetik".
A mostani ülésén nem volt jelen Pelczné Gáll Ildikó, aki a bizottság múlt heti ülésén bírálta Eörsi Mátyást komáromi kijelentései miatt.

Gál J. Zoltán (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a vita kapcsán külön kell tárgyalni a szlovák rendőrök akcióját és a magyar szurkolók magatartását, ha "minimális belátással és jóindulattal közelítünk a kérdéshez". A szlovák rendőrök "indokolatlan és brutális fellépését semmi sem indokolja", magyar részről továbbra is követelik a pontosabb magyarázatot. A bizottságban folyó vita "csak azoknak ad muníciót, akik a (szlovák-magyar) viszály eszkalálásában érdekeltek".

Manninger Jenő (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a szurkolók ellen eddig semmilyen eljárást sem indítottak a szlovák hatóságok, nem a futballmérkőzésen használt jelképek miatt történt a "rendőrattak". Eörsi Mátyásnak rutinos politikusként mindig végig kell gondolnia, hogy milyen kijelentéseket tesz - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását