2024. május 12. - Pongrác

Sikeres karikatúrák

Leginkább a rajzok, a klasszikus karikatúrák és a képregények sikerét hozta a kArton Galéria vasárnapi árverése. A 117 tétel majd mindegyikének akadt gazdája.
2008. november 23. vasárnap 20:52 - Hírextra
Csaknem kétszeres árat, 2,8 millió forintot adtak egy bájos Andy Warhol-akvarellért, egy rózsaszín cica rajzért. A lapon kézírással van feltüntetve Warhol szignója, csak hogy ez a rajz is akkor keletkezet, amikor a művész együtt élt édesanyjával, Julia Zavacky Warholával, aki fia helyett rendszeresen aláírta Andy nevét.

A néhány éve elhunyt Zórád Ernő az egyik legnépszerűbb, sokat foglalkoztatott grafikus volt. Számtalan könyvet illusztrált, rajzolt képregényeket, diafilmeket. Művészi akvarelljeit is kedvelte a közönség. Különösen az eltűnt Tabánt idéző lapjait értékelték. Tabán sorozatából most a Romantikus pestiek a Tabánban (Holdvilág utca) című képéért folyt a harc, 400 ezer forintról indították és 900 ezer forintnál ütötték le. Az 1941-es romantikus idill, a Juhász és a lány 70 ezer forintot ért. Képregényei közül ezúttal Az időspirál (85 ezer forint), a Fekete Front (70 ezer forint) és a Három testőr (75 ezer forint) egy-egy oldalának eredeti tusrajzát vitték el.

A grafikusként és karikaturistaként számon tartott Sajdik Ferenc az újságok hasábjai mellett a televízióból is jól ismert. A tévé számára készített rajzfilmjenek - A nagy ho-ho-horgász, és a Pom-pom - egy-egy pasztell, akvarell lapja 160, illetve 95 ezer forintig emelkedett, míg egy önálló pasztell városképe elérte a 180 ezer forintot.

Sebők Imre képregényei is sokakat szórakoztattak annakidején, amikor ennek a műfajnak divatja volt. A Magyar Ifjúságban megjelent Mennydörgő robaj című képregényének teljes, nyolc oldala, 120 ezer forintért kelt el. Míg két másik képregényének egy-egy oldalát 65 és 80 ezer forintért vitték el.

Az évtizedekig titokzatosság övezte, ismeretlenségbe rejtőző angol grafittis Szűz Mária/Mérgezett Mária szitanyomata 250 ezer forintról 420 ezerig bírta, míg a fiatal magyar streetartos Stark Attila Maki című vásznáért 75 ezer forintot adtak. Egy Batman-fejet 140 ezer forintra értékelt a közönség. Az amerikai Bob Kane-nek, a figura megteremtőjének filctollrajza egy elsőnapos bélyegzésű légpostai borítékon nézett szembe a licitálókkal.

Sikere volt Andor Lóránt tizenhatlapos erotikus sorozatának, a Popeye kalandjainak. A bravúros tus- és akvarelltechnikájú albumért 220 ezer forintot adtak.

Igazi művészrajz Jean Cocteau műve; a sokoldalú művész A tenger és az álom kép-versének szövegét egy kéz tusrajza köré illesztette. A szignált lapot 140 ezer forintért szerezte meg valaki.
Vitték, mint a cukrot a Lúdas Matyi legendássá lett rajzolóinak szellemes karikatúráit. Brenner György, Kasso, Vasvári Anna, Várnai György, Réber László eredeti rajzaiért 10 és 30 ezer forint között koppant a kalapács.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását