2024. május 6. - Ivett, Frida

Serge Gainsbourg emléke él

A franciák a párizsi Musée de la Musique-ben kiállítással ünneplik a nagy lázadó Serge Gainsbourg-t, a francia sanzon egyik ikonját.
2008. november 22. szombat 15:03 - Hírextra
Gainsbourg számos külföldi művészre volt hatással, ugyanakkor nőfaló hírében állt, meghódította Brigitte Bardot-t és Jane Birkint. Kényelmetlen művész volt, aki éppen Birkinnel közösen került szembe a cenzúrával 1969-ben a Je t'aime, moi non plus (Szeretlek, én sem...) című, több mint erotikus dallal, később viszont a francia veteránok akarták őt meglincselni, amikor a Marseillaise-t reggae-változatban adta elő, Aux armes et cetera…(Fegyverbe hát, satöbbi) címmel. Egyszer a televízió egyenes adásában tett "tisztességtelen" ajánlatot Whitney Houstonnak, egy másik alkalommal viszont az adó elleni tiltakozásul elégetett egy 500 frankost, ami bűncselekménynek számított. Ugyanakkor nemzeti legenda is volt, 1991-ben bekövetkezett halálakor tízezrek kísérték koporsóját.

A kiállításon filmek, fotók, szövegek mutatják be négy különböző periódusát: Kék Korszak (1958-65), Bálványok (1968-69), Dekadencia (1969-79) és Ecce Homo (1979-91). Dalainak szövegeit olyan hírességek mondják-éneklik, mint Jane Birkin, az énekes-színésznő, illetve Charlotte Gainsbourg (Serge Gainsbourg és Birkin lánya), Vanessa Paradis és Catherine Deneuve.

A vitrinekben kéziratok, művészeti tárgyak, egy önarcképe, és a mitikus Repetto mokaszinok, amelyeket egész életében viselt, mindig zokni nélkül. Az egyik terem falait 300 lemez borítói díszítik: a korongokon rögzített számokat ő írta vagy komponálta múzsáinak, Juliette Grecótól France Gallon át Francoise Hardy-ig. A lemezek meg is hallgathatók.

A kiállítás 2009. március 1-ig lesz nyitva. Közben Serge Gainsbourg előtt tisztelgő koncertet ad a múzeumban a Blone Redhead, Jane Birkin, John Zorn és Sean Lennon is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását