2024. április 28. - Valéria

Elhunyt Zsákai Ferenc Gyula

Elhunyt Zsákai Ferenc Gyula zongorista, énekes, zeneszerző, a Pannónia Klezmer Band alapítója - közölte özvegye, Repper Rita hétfőn az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Zsákai Ferenc Gyulát 42 éves korában, pénteken érte a halál.
2007. október 15. hétfő 13:54 - Hírextra
Zsákai Ferenc Gyula életműve összefonódott az 1997-ben létrehozott Pannónia Klezmer Banddel. Első önálló lemezük 1999-ben jelent meg. Legutóbbi, Best of Pannónia című CD-jük 2007 júniusában készült el.

A zenekart öt fiatal, főként tradicionális klezmer hangszereken - klarinéton, hegedűn, tubán, dobon, zongorán - játszó muzsikus alapította. Az együttes nem csupán tradicionális zsidó népzenét tart repertoárján, programjukban szerepelnek saját szerzemények, átdolgozások, és részletek népszerű jiddis dalokból, valamint musicalekből.

Minden nagyobb zsidó ünnepen rendszeresen felléptek Budapesten és környékén, Magyarország nagyvárosaiban zsinagógákban, és fesztiválokon is hallható volt a zenekar. Számos alkalommal koncerteztek külföldön is; 2000-ben egy hosszabb turnén Németországban, valamint többször Ausztriában, 2002-ben Párizsban a Magyar Napok rendezvényein, 2005-ben Rómában a Magyar Akadémián.

Magyarországon az együttes indította a klezmer táncház programot: kilenc éven át minden hónapban a Fővárosi Művelődési Házban népszerűsítették a klezmer zenét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását