2024. április 28. - Valéria

Művészalbumok, erotika

A képzőművészet nemzetközi élvonalába tartozó, gyönyörű, illusztrált kötetekkel, művészalbumokkal, plakátokkal, fotográfiai különlegességekkel feszegeti a hagyományos antikváriumi kereteket 17. árverésén a Múzeum Antikvárium.
2008. november 21. péntek 18:12 - Hírextra
A november 27-i aukcióra olyan kivételes, limitált példányszámú darabokat emeltek be, amelyek egy rangos művészeti árverésnek is díszére válnának. Ilyen a 377 tétel legmagasabb, 750 ezer forintos kikiáltási árú remeke, de Chirico albuma. A szürrealizmus előfutára, az olasz Giorgio de Chirico 1941-ben rajzolta sorozatát a János jelenéseihez. Ebből a sorozatból, ugyanabban az évben, Milánóban adták ki a húsz, egyenként aláírt litográfiát tartalmazó Apokalipszist, összesen 160 számozott példányban.

Victor Vasarely mappája Michel Butor szövegével Münchenben jelent meg francia-német nyelven, mindössze 1015 példányban. Ezek közül is öt különleges gyűjtői példány, melyet a szerző a címlapon aláírt, s a képek mindegyike a művész által szignált. Ezek egyikéért 500 ezer forintról lehet licitálni.

Fajó János tizenegy, színes, laponként szignált, geometrikus szitanyomatát tartalmazza az 1976-os, Improvizációk mappa, amelyhez 300 ezer forintos kikiáltási árat rendelt az antikvárium
Az 1926-tól a francia fővárosban alkotó Barta László festőművész 52 erőteljes, kubisztikus rajzával kínálják Dante Infernójának (Pokol) 1938-as, párizsi kiadását. A gyönyörű kötetért nem sok a 280 ezer forint.

Egészen különleges alkotás az ugyancsak Magyarországról elszármazott Bodnár Bertalan szimbolikus, misztikus Masks (Maszkok) albuma. A százpéldányos mű mind a huszonöt lapja a művész által kifejlesztett pélograph technikával készült.(150 ezer forint)
A zürichi expresszionisták egyik meghatározó grafikusa volt a 20. század elején, az orosz származású Gregor Rabinovitch. Legismertebb mappája, a mindössze 30 példányos, 10 aláírt lapot tartalmazó Aus dem Leben (Az életből) 250 ezer forintról indul.

Nemcsak esztétikuma, de tárgya miatt is vonzó a kutatásaihoz titokban holttesteket boncoló Casseri padovai egyetemi tanár Anatomische Tafeln című munkája (Frankfurt, 1683.), amelyhez a művészi illusztrációkat a Tiziano-tanítvány, Odoardo Fialetti után Francesco Valesio metszette rézbe. A 102 anatómiai rajzot tartalmazó kötet 150 ezer forinttól várja új tulajdonosát.

A Galérie contemporaine littéraire et artistique (Kortárs írók és művészek galériája) Párizs egyik legjelentősebb műkereskedőjénél, Adolphe Goupilnál jelent meg 1876-tól 1880-ig eleinte hetente, majd 1884-ig kevésbé rendszeresen, a kor valamennyi jeles francia fényképészének - Nadar, Etienne Carjat, Pierre Petit - részvételével. Ők alkották meg a mára már vizuális kultúránk ikonjaivá vált arcképeket Párizs ünnepelt művészeiről, tudósairól, közéleti személyiségeiről. Az 1876-os és 1877-es kiadások - benne Victor Hugo, ifj. Alexandre Dumas, Manet, Zola, Rossini, Verdi, Baudelaire, IX. Pius pápa és mások arcképével - 600 ezer forintra van árazva. Az illusztrációkat photogliptiákként sokszorosították, amelyek fotótörténetileg először jelenítették meg árnyalatokban és részletekben gazdagon, sárgulás nélkül az eredeti fényképet.

Művészi rajzok díszítik a 18-20. századi erotikus köteteket - mint N. Chorier művét, amely egyike a nagyon kevés 17. századi erotikus szövegnek. Rézmetszetekkel illusztrált 18. századi kiadása 500 ezer forintot ér, de vannak 25 és 150 ezer forint közötti, sok művészi rajzot tartalmazó erotikus kiadványok is.

A dekoratív könyvek, albumok mellett olyan kuriózumok is gazdagítják a kínálatot, mint az első magyar nyelvű nőgyógyászati kézikönyv, Zsoldos János " Aszszony' orvos, mellyben a' szűzeknek, a' házas, terhes, szűlő, szült, és koros aszszonyoknak nyavalyáik adattatnak elő", 1802-es első és egyetlen kiadása (60 ezer forint). A homeopátia korai terjesztője volt Argenti Döme 19. századi orvos, aki Madách Imrét és Tompa Mihályt is kezelte. Három homeopátiás gyógymódot tárgyaló könyve 25 és 36 ezer forint közötti kikiáltási árat kapott.

A Váradon, 1642-ben megjelent "Az edgyhazi jó rend-tartásoknak Irot Törvenyi, Mellyek Öt Reszekben foglaltattak. …Magyar nyelven penig" , az 1623. szeptember 13-án tartott komjáti zsinat által jóváhagyott református egyházi rendtartás latin szövegét és első magyar fordítását tartalmazza. (100 ezer forint) A kánongyűjteményt, amelyet csaknem 250 esztendőn át használtak, Czeglédi Szabó Pál dunaszerdahelyi lelkész állította össze. A mű szellemisége jelentős hatást gyakorolt az ország nyugati felének kulturális, művelődési viszonyaira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását