2024. március 29. - Auguszta

Biblia éve

A Biblia éve alkalmából rendeznek kedden a Művészetek Palotájában hangversenyt, amelyen részt vesznek a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a metodista, a baptista, az unitárius és az
2008. szeptember 26. péntek 18:20 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a Biblia évének egyik kiemelkedő rendezvénye a Szent Jeromos, a bibliafordítók védőszentje ünnepén megrendezendő hangverseny a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Mint írták, a Szentírás "a világ kultúrtörténetének, így a zeneirodalomnak is máig kiapadhatatlan forrású ihletője", csaknem minden zeneszerző komponált bibliai témájú művet. Ezek közül kiemelkednek azok az alkotások, amelyek a Bibliát egyfajta szövegkönyvként alkalmazzák, mert szó szerint idéznek belőle.

Az Énekeljetek az Úrnak című koncerten felcsendül Bach Magnificatja, Mendelssohn 42. zsoltára és Honegger Dávid király című oratóriuma, így a zeneművészet több korszakából kapnak ízelítőt a hallgatók.

Az est folyamán vallási értelemben elkötelezett művészek, egyházi kórusok, zenekarok és szólisták lépnek fel: a Lutheránia Énekkar, a Budapesti Vonósok, a Kollégiumi Kántus, a Psalterium Hungaricum Énekkar, a Károli Gáspár Református Egyetem Soli Deo Gloria Énekkara, a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekara és Oratóriumkórusa.

Az MKPK az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy a 2008-as esztendő, mint a Biblia éve "minden várakozásnál sikeresebben zajlik". Az országos események, ünnepi alkalmak mellett önkormányzatok, plébániák, egyházközségek, múzeumok, könyvtárak, iskolák és művészeti műhelyek sokasága él a lehetőséggel, hogy kivegye részét a Szentírás közkinccsé tételéből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását