2024. április 19. - Emma

Közepes, leülhet!

Az MLSZ szerint sikeres évet zárt a magyar labdarúgó-válogatott. Igazuk van. Ráadásul a legtöbb "szakértő" szerint is. A Hírextra kíváncsi volt a szakma krémjének véleményére, valamint osztályoztuk a válogatott idei produkcióját is. Erős közepes és biztat
2008. november 21. péntek 18:09 - Gedei Szilárd
Szóval minden körítés, felesleges vetítés és mellébeszélés helyett csak tegyük fel a kérdést: hogyan értékeli a magyar válogatott idei produkcióját?

Hogyan? Nagyon. Mármint nagyon pozitívan. Azt is mondhatnánk: a szakma, az újságírók és a szurkolók java is meglepően jól értékeli az Erwin Koeman vezette válogatott elmúlt hónapjait. Persze annak tükrében nem is olyan meglepő a dolog, hogy csapatunk mindössze két vereséget szenvedett el a tíz lejátszott mérkőzésén, négyszer végzett döntetlenre és négyszer győzött. Ráadásul csak két meccsen történt meg, hogy nem tudott a magyar válogatott betalálni az ellenfél kapujába: a szlovének elleni barátságos és a dánok elleni vébéselejtezőn.

Öt éve nem volt ilyen jó

De nem csak a pozitív mérleg miatt oly lelkesek a magyar focit a hullámvölgyek, majd a mély, soha véget nem érő békafenekek során is elkísérő szurkolók. Egyesek már olyan kijelentésekre is ragadtatták magukat, hogy a Koeman-féle magyar válogatott a legjobb gárda az elmúlt öt évben látottak közül.

- A válogatott 2008-as szereplése is kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy a szövetség egész tevékenysége, a mi elképzeléseink, amelyekkel a fejlődés útjára akarjuk állítani a magyar labdarúgást, megalapozottak és helyesek - mondta röpke kis évértékelőjében Kisteleki István MLSZ vezér.

Pozitív mérleg

Magyarázzuk a bizonyítványt - osztályzott a Hírextra
február 6.: Szlovákia-Magyarország 1-1: még Várhidi Péter irányításával sikerült Cipruson nem kikapni (közepes)
március 26.: Magyarország-Szlovénia 0-1: Várhidi zalaegerszegi búcsúmeccse, ennek megfelelően elég ramatyra sikeredett (elégtelen)
május 24.: Magyarország-Görögország 3-2: a holland mester sikerrel mutatkozott be a magyar kispadon (jó)
május 31.: Magyarország-Horvátország 1-1: szintén barátságos meccs, szintén egész tűrhető játék, Koeman eddig sikeres (közepes)
augusztus 20.: Magyarország-Montenegró 3-3: gólzápor, de gyenge játék; Koeman csapata már az "éles bevetésre" készül (elégséges)
szeptember 6.: Magyarország-Dánia 0-0: a holland "varázsló" első tétmeccse, sajnos a hihetetlenül gyenge dánokat nem sikerült megverni (közepes)
szeptember 10.: Svédország-Magyarország 2-1: a vébéselejtezők első idegenbeli meccse; sajnos nem voltunk partiban az északiakkal (elégséges)
október 11.: Magyarország-Albánia 2-0: Koeman első győzelme tétmérkőzésen, a válogatott addigi legjobb meccsén (jeles)
október 15.: Málta-Magyarország 0-1: a műtét sikerült, a kis szigetországiak nem okoztak gondot, csatárokra azonban továbbra is szükség lenne (közepes)
november 19.: Észak-Írország - Magyarország 0-2: a csak nevében barátságos meccsen kijött az a különbség a két csapat között, amelyet jövőre is szeretnénk látni a válogatott aktuális meccsein (jó)
Erwin Koeman, válogatottunk holland szövetségi kapitánya is így látja, de ami a legfontosabb, hogy a magyar sportsajtó teljes egésze is pozitívan beszél a csapatról, ami persze nálunk egyből azt is jelenti, hogy optimistán tekint a jövőbe. Nem is az a lényeg, hogy ki milyen helyezéseket vizionál a világbajnoki selejtezőciklus végére - a papírforma negyedik, a kifejezetten jó harmadik, a bravúros második és a csodák csodája első pozíciót is emlegetik a hozzáértők és a kevésbé hozzáértők -, hanem hogy milyen játékot is mutatott a gárda, különös tekintettel a Koeman-éra nyolc mérkőzésére.

Gera Zoltán, a válogatott kulcsembere szerint sokat számít az edző személye is. - Erwin Koeman higgadt ember, kiválóan ismeri a világ futballját és a futball világát, szakmailag felkészült, és tudja, mit akar - mondta Gera a sportnapilapnak. A cél persze az lenne, hogy ne csak a trénerről, hanem a csapatról is elmondhassuk, hogy tudja, mit akar.

Biztató a produkció

Mészöly Kálmán ugyan bevallottan és feltétlenül szurkol a magyar válogatottnak, de a véleménynyilvánítástól ezúttal elzárkózott. Mint mondja azért, mert volt már olyan nyilatkozata a válogatottal kapcsolatban, amely miatt később bajba került, illetve kellemetlen szituációba: elmondása szerint ezért nem lehetett a fia, Géza Erwin Koeman segítője annak idején a válogatottnál. A "Szőke Szikla" tehát inkább csöndben maradt, de mondja: azért biztos ami biztos szurkol.

- Nagyon nagyra tartom a válogatott idei teljesítményét - mondta el a Hírextrának Gellei Imre, aki maga is dolgozott korábban szövetségi kapitányként. - Külön öröm számomra, hogy több olyan játékost is én építettem be még annak idején utánpótlás edző koromban a válogatottba, Halmosit, Gerát, Torghellét - mondta Gellei. Az edző még azt is kiemelte, hogy a jövőre nézve is biztató az idei produkció, s kiemelte azt is, hogy nyugodt légkörben készülhetnek a csapat tagjai.

- A csapat versenyképes - legalábbis Verebes József, szintén korábbi szövetségi kapitány szerint (aki 1993 szeptembertől 1994 júniusig másodízben szintén tíz mérkőzésig volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, mindössze egy győzelem mellett két döntetlent és hét vereséget tudott elérni...) - de szüksége van egy radikális változásra mentális téren. Bátrabban kell játszaniuk, mert különben nem sikerülhet - osztotta meg aggodalmait is a Hírextrával a "Mágus". De minek is kell sikerülnie?

Jó, jó, de bátrabban kellene

- Az hogy a második, harmadik vagy negyedik helyen végzünk teljesen indifferens - folytatta az elemzést Verebes. Szerinte ugyanis csak az első két hely számít, és azt csak úgy érhetjük el, ha gólratörőbben játszunk.

Bizony, a gól sokszor hiányzott a csapat játékából, a 14-10-es gólkülönbség ellenére is. A tavasz azonban tartogathat komoly meglepetéseket a válogatott és a szurkolók számára egyaránt. Erwin Koeman ráadásul tisztában is van a magyar viszonyokkal.

- A futball furcsa játék: az egyik nap hős, a másikon már bukott és kiátkozott ember vagy - jegyezte meg a minap egy interjúban a holland szakember.

Persze eddig még hős a kapitány.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását