2024. május 6. - Ivett, Frida

Fraknói Vilmos-díjak

Kuklay Antal, Miocs József és Diós István kapta az idén kiemelkedő teológiai és egyháztörténeti munkásságáért a Fraknói Vilmos-díjakat, az elismeréseket Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adt
2008. november 20. csütörtök 15:48 - Hírextra
Kuklay Antal egri főegyházmegyés pap hozta létre a sárospataki egyházi gyűjteményt, s behatóan foglalkozik Pilinszky János irodalmi munkásságával - olvasható az oktatási tárca tájékoztató anyagában.

Miocs József szabadkai egyházmegyés pap a délvidéki katolikus templomok és a Kárpát-medence orgonaállományáról készített átfogó felmérést.Diós István győri egyházmegyés pap művelődéstörténeti és egyháztörténeti munkásságáért részesül elismerésben. Közel három évtizedes munkája nyomán befejezés előtt áll a magyar Katolikus Lexikon.

A Fraknói Vilmos-díj azoknak adományozható, akiknek a munkássága kiemelkedő a teológiában, a filozófiában vagy az egyháztörténetben, illetve akik tevékenységükkel előmozdították a magyar vallási élet megújulását és a teológia oktatásának fejlődését. A díjat 2000 óta adják át, minden évben november 20-án, Fraknói Vilmos halálának évfordulóján; az elismerést egy évben legfeljebb három ember, két magyar és egy magyar nemzetiségű, de nem magyar állampolgár kaphatja meg.

Fraknói Vilmos (1843-1924) egyháztörténész 1879-től az Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, majd 1889-től 1892-ig másodelnöke volt. A középkori, főleg a XV. és részben XVII. századi magyar történelem több, elsősorban egyház- és diplomáciatörténeti témáját dolgozta fel. 1878-ban nagyváradi kanonok, 1879-ben szekszárdi címzetes apát, 1892-ben arbei címzetes püspök lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását