2024. május 7. - Gizella

Állatkínzók felderítése volt a cél

Fokozott rendőrségi ellenőrzést tartottak október végétől november közepéig a Tisza-tónál a tározó téli vízszintre való beállításának ideje alatt; ennek során csaknem negyven esetben szabálysértésért, míg egy alkalommal állatkínzás bűntettéért indítottak
2008. november 20. csütörtök 15:51 - Hírextra
A megerősített rendőri jelenlétre azért volt szükség, mert a víz apasztásakor a halak nagy tömegben maradnak vissza a sekélyebb részeken, ami kedvez az orvhorgászatnak és az orvhalászatnak - tette hozzá Csúr Péter rendőr őrnagy.

Tájékoztatása szerint engedély nélküli halászatért és horgászatért mintegy húsz embert lepleztek le, és indítottak ellenük szabálysértési eljárást. Ellenőrizték a tó mellett és tó vízén zajló közlekedést is, ennek során megállapították, hogy a védtöltéseken többen engedély nélkül autóztak, motoroztak. A vízi járművek esetében leginkább a megengedettnél nagyobb teljesítményű motor használata és a csónaktartozékok hiánya vont maga után szabálysértést - jelezte.

A vízi rendőrök egy alkalommal tetten értek egy férfit, aki nyagzóhálóval halászott. Ez olyan hálófajta, amelybe a hal feje beleszorul, és nem tud mozogni, csak vergődik - mondta az őrsparancsnok. Ellene állatkínzás bűntettének megalapozott gyanúja miatt tettek feljelentést.

A több hetes akció során a vízirendőrök munkáját a terület halászati hasznosítói, a társ rendőri szervek tagjai, a természetvédők és a polgárőrök segítették. Az intézkedések során egy zárt felépítésű, fűthető kisgéphajót is használtak, amelynek hőkamerája, radarberendezése és irányítható fényszórója is van.

Fejes Lőrinc, a területi vízügyi igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke jelezte: a tározó apasztását a Kisköre felső vízmércén mért 720 centiméteres vízállásnál kezdték meg, és 610 centiméteres vízállásnál fejezték be. A téli időszakra több mint egy méterrel csökkent a Tisza-tó vízszintje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását