2024. április 25. - Márk

Vita a bűnüldöző szervek nemzetközi együttmőködéséről

Gyorsabb információcserét tesz lehetővé a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló törvény jogharmonizációs célú módosítása - mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlésben; az előterj
2008. november 19. szerda 18:22 - Hírextra
A törvényjavaslat kizárólag a nyomozást megelőző szakaszra vonatkozó információcserét tartalmazza - közölte az államtitkár az általános vitában.

Mint mondta, a javaslat előírja, hogy bármilyen típusú, a bűnüldöző hatóságoknál meglévő információt vagy adatot a másik tagállam bűnüldöző hatóságának rendelkezésére kell bocsátani.
Az információcsere iránti kérelmek egységesítése érdekében két formanyomtatványt vezetnek be: egyet a megkereső, egyet a megkeresett tagállam számára - mondta Avarkeszi Dezső, megjegyezve: az előterjesztés meghatározza, hogy az információcserét milyen határidővel kell végrehajtani.

A politikus azt mondta, hogy rendelkeznek a spontán, azaz a kérelem nélküli információcseréről, valamint az információcserére vonatkozó kérelem elutasításának indokairól is.Utalt arra, hogy a nyomozás megindulása utáni információcseréről szóló rendelkezéseket egy hete fogadta el a Ház.

Katanics Sándor (MSZP) szerint az emberi leleményességnek és kreativitásnak köszönhetően a bűnözők mindig két lépéssel a bűnüldöző hatóságok előtt járnak, az együttműködés pedig lehetővé teszi a hatékonyabb fellépést ellenük.

Kontrát Károly (Fidesz) szerint törvényjavaslat elfogadásával uniós kötelezettséget teljesítenek, ami érdemi eszközt is ad a magyar bűnüldöző hatóságok kezébe. A Fidesz-frakció támogatja az előterjesztést - mondta, megjegyezve, hogy sürgős tárgyalás helyett normál menetrendben is el tudta volna fogadni a Ház.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) is egyetértését fejezte ki a törvényjavaslatban foglaltakkal, szerinte az jelentős lépés a bűnüldözés hatékonyságának javulása felé.Salamon László (KDNP) elmondta, támogatják a javaslatot, és úgy vélte, egyetemes európai és nemzeti ügy a bűnüldözés hatékonyabbá tétele.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta, az Országgyűlés következő ülésén a törvényjavaslat elfogadásáról dönt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását