2024. április 19. - Emma

Tetemes kórházi adósság

Meghaladja a 200 millió forintot a Zala Megyei Kórház 30 napon túli, ki nem fizetett számláinak összege - közölte Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az egészségügyi és szociális bizottság ülését követő sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.
2008. november 19. szerda 18:48 - Hírextra
Hozzátette: a kórház rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe került, jövőre pedig az elvonások miatt még nagyobb adósságcsomagot kell maga előtt görgetnie, ami kisebb fennakadásokra adhat lehetőséget.

Manninger Jenő szerint a hiányban szerepet játszik, hogy a közalkalmazottak 13. havi fizetését a kormány nem folyósította, a parlament elé terjesztett jövő évi költségvetés pedig újabb pénzkivonást jelenthet.

A kórháznak nem marad anyagi forrása a műszerbeszerzésekre, ezért a stratégiai fontosságú eszközök beszerzésére a megyei önkormányzat maximum 10 évre szóló, 200 millió forint kamatmentes kölcsönt biztosít. A kötvénykibocsájtásból nyújtott támogatást a röntgenpark digitalizálására, valamint a központi sterilizálóban működő géppark fejlesztésére fordíthatják, de ha sikerül a közbeszerzést olcsóbban lefolytatni, a megmaradó pénzösszeget kardiológia műszerek beszerzésére használhatják fel.

Fekete Zoltán, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke elmondta, hogy az ülésen arról is döntöttek, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben elhalasztják a kórház gazdasági társasággá alakítását. Megjegyezte: a számítások szerint 2007-2008-ban 446 millió forinttal csökkent volna a kórház bevétele, ha gazdasági társaság formájában működött volna.

A bizottság javaslatokat vár a kórház vezetésétől a megyei egészségügyi intézményeinek együttműködésére is. Mindez azonban nem a kórházak összevonásáról, hanem az intézmények működéséről és a betegellátást javító intézkedésekről szól. A szakmai feladatok összehangolása, az egységesített közbeszerzési eljárások lefolytatása a betegellátás szakmai színvonalának javulását eredményezheti - jelentette ki Manninger Jenő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását