2024. április 24. - György
A Magyar Nemzeti Múzeum második alkalommal hívta életre a Tudományfesztivált, melyhez azonnal csatlakozott a VIII. és XI. kerület, valamint a Fővárosi Önkormányzat. Az április 20 és 22. között megrendezett esemény célja az ismeretterjesztés, tehetséggondozás, valamint a tudomány népszerűsítése.A HírExtra a megnyitóünnepségen járt.
2012. április 22. vasárnap 12:02 - Győry S. József
Kezdetét veszi

A Díszteremben lebonyolított megnyitó a tervek szerinti négyórás kezdéshez képest, húsz perccel később vette kezdetét.

Csorba László, a múzeum igazgatója miután első mondatában közölte, hogy nem akarja tovább húzni az időt, belekezdett a beszédébe.

Szavait idézve „még nagyobb renddel, kedvvel, örömmel indul ez a seregszemle”, melynek célja „a fiatalok bevonása a tudomány bűvöletébe”.

Csorba szerint a tudomány egy játék és a Tudományfesztivál a Csodák Palotája, csak magasabb szinten.

Az igazgató bevallása szerint nem számított arra, hogy ennyi feladat, munka vár a szervezőkre és arra sem, hogy ilyen tökéletes lesz a végeredmény.

Fenntartható energia-felhasználás

Deák Péter Farkas volt a következő felszólaló, aki a fesztivált a magyar innováció kézzelfogható bizonyítékaként nevezte meg.

Deák elmondta, hogy a díjmentes programsorozat elsődleges célja a fiatalok és a fiatal családok megnyerése, a fenntartható energia felhasználása mellé.

A hallgatóság tudtára adta, hogy még nem kezdődött el hivatalosan az esemény, de máris nyolcszáz látogató volt kíváncsi a kiállításra. Száznégy általános iskola és gimnázium jelezte biztos részvételi szándékát, a szervezők becsléseik szerint legalább háromezer diák látogatására számítanak.

Megköszönte Tarlós Istvánnak és a két szomszédos kerület polgármesterének, hogy „élettel tudták megtölteni a Múzeumkertet.”

Tarlós nevében

Szeneczey Balázs, Tarlós István kabinetfőnöke, miután a főpolgármester nevében köszöntötte a hallgatóságot elmondta, hogy 2050-re a világ energiaigénye megduplázódik, így ő maga is felelős a gyermekei jövőjéért.

Kiemelte, hogy öröm Tarlós mellett dolgoznia, akinek szintén kiváló a jövőpolitikája.

Elmondta, hogy céljuk egy élhetőbb város megteremtése az itt élőknek, amely vonzerővel bír az idelátogatók számára is, így amikor Tarlós Istvánt felkérték az esemény fővédnöki tisztségére, a főpolgármester azonnal elvállalta a megtisztelő feladatot.

A kabinetfőnök miután megemlítette a villamoshálózat továbbfejlesztését és a Fővárosi Állat-és Növénykert termálvízzel megoldandó fűtését, hivatalosan is megnyitotta az eseményt.

Üdvözli önöket a Józsefváros

Szeneczeyt, dr. Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere követte a mikrofon mögött, aki „Isten hozta önöket a Józsefvárosban” mondattal üdvözölte az érdeklődőket.

Közölte, hogy hiába tartják jelenleg is nagyon sokan hátrányos helyzetű kerületnek a VIII. kerületet, Budapest egyetemvárosáról van szó. A jelenlegi program is egy lépés ahhoz, hogy ez a régi, patinás hírnév, ismételten a köztudat sajátja legyen.

A pártállam büntetésének nevezte a kerület hírnevének romlását, az 1956-os gócpontjai miatt. Kocsis szerint ennek az „örökségnek” a levetkőzése zajlik jelenleg a kerületben.

Miután lelkesen, a teljesség igénye nélkül felsorolta a kerülethez köthető művészeket, tudósokat, megígérte, hogy a kerület „helyet, lehetőséget és aktivitást” tud felajánlani a magyar tudománynak.

Beszéde alatt Illés Zoltán, környezetvédelmi államtitkár is megérkezett, negyvenöt perces késéssel.

A kérdés feltevése

Utoljára, de nem utolsósorban Bácskai János, a IX. kerület polgármestere tartotta meg védnöki beszédét, aki miután elmondta, hogy roppantul örült a programnak, nosztalgiával beszélt gimnáziumbéli fizikatanáráról, aki felnyitotta a szemét és megtanította őt arra, hogy a világ jelei megadják a választ a kérdésekre, de a legfontosabb dolog az, hogy jó kérdéseket tudjunk feltenni.

Bácskai bízik benne, hogy háromezer diák közül szép számmal lesznek olyanok, akik megtanulják feltenni ezeket a kérdéseket.

Kiemelte, hogy „a kerületben, ami száztizenharmadik éve zöld-fehér”, mindig is komoly figyelmet szenteltek az oktatásnak, így a Józsefvároshoz csatlakozva reméli, hogy minél több gyerek szeretne a környezettudatosság jegyében megoldást találni a jelenlegi problémákra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását