2024. április 26. - Ervin

Megkezdődött az EU-s képzés

Megkezdődött a 2011-es magyar EU-elnökségre felkészülés rendkívül fontos eleme, a munkatársak képzése - jelentette be Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. november 19. szerda 12:58 - Hírextra
Mint elmondta, azt szeretnék elérni, hogy az a 600 fő, akiket a tárcák már kiválasztottak, 2010 elejére, azaz a spanyol-belga-magyar trió elnökségi feladatainak kezdetére készen álljon feladatai elvégzésére.

Ennek érdekében a külügyi tárca a Miniszterelnöki Hivatallal együttműködve több programot is indít. Az elnökségi alapismeretek nevű programban a résztevők az uniós alapintézményekről, azok működéséről szerezhetnek bővebb ismereteket. Jövő évtől elindítanak egy gyakorlati jellegű, integrált elnökségi képzést, kiscsoportos foglalkozásokkal, emellett lesz angol nyelvi képzés is (hasonlóan a franciához, ami már kezdetét vette).

Iván Gábor tájékoztatása szerint lesz egy olyan, úgynevezett kompetencia képzés is, ami arra szolgál, hogy a munkatársak képesek legyenek kezelni azt a sok váratlan helyzetet, amely a 28 tagállamból álló munkacsoportok esetében előfordulhat. A szakállamtitkár hangsúlyozta: nem véletlenül említette a 28-as számot, ugyanis arra készülnek, hogy a magyar EU-elnökség idején, 2011 első félévében Horvátország már megfigyelő tag lesz, vagy éppen a magyar EU-elnökség alatt válik az Európai Unió tagjává.

Az MTI kérdésére, hogy mi várható az EU-elnökség újfajta, három ország együttműködésén alapuló lebonyolítási rendszerétől, Iván Gábor azt mondta, az megmarad, hogy hathavonta egy-egy ország, azaz ebben az esetben Spanyolország, Belgium és Magyarország váltja egymást az elnöki tisztségben. Ugyanakkor a munkacsoportokban ott ül majd az éppen soros elnök két oldalán a két másik ország illetékese, segítve munkáját.

A három ország közös politikai felelősséget is vállal, közös, a prioritásokat meghatározó stratégiai keretprogramja lesz 18 hónapra, és emögött áll majd a részleteket meghatározó operatív program ugyanerre az időtartamra. Iván Gábor közlése szerint a három ország EU-ügyekkel foglalkozó államtitkárai rendszeresen találkoznak, a következő összejövetel januárban Budapesten lesz, és itt már szeretnék véglegesíteni a stratégiai programot. Emlékeztetett arra, hogy a közös felelősségvállalás egyfajta szimbólumaként kedden hozták nyilvánosságra a felhívást a hármas EU-elnökség közös logójának kidolgozására, amelyben lesz egy állandó elem, és lesz olyan motívum is, ami hathavonta változik.

A Miniszterelnöki Hivatal egyik illetékese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar EU-elnökségben közreműködő munkatársak kiválasztásának és felkészítésének programja mintegy egymilliárd forintba kerül. Ez keretösszeg, várhatóan nem fogják teljesen felhasználni, és az oktatók költségétől a tananyagok írásán és a terembérlésen át az utazásig, szállásig mindent tartalmaz. Iván Gábor hozzátette: a magyar EU-elnökség teljes költségéről jelenleg becslések vannak, és ezek 30-40 milliárd forintról szólnak.

Végül arra az MTI-kérdésre, hogy a magyar elnökség alatt lesz-e EU-csúcsértekezlet Magyarországon, a Külügyminisztérium szakállamtitkára azt mondta, a jelenlegi tervek szerint 2011 első félévében két hivatalos EU-csúcs lesz, és mindkettőt Brüsszelben tartják majd. Magyarország akkor adna otthont ilyen rendezvénynek, ha valamilyen okból rendkívüli EU-csúcsot kellene tartani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását