2024. május 22. - Júlia, Rita

Kiemelnek egy műkincsekkel teli hajót

Hamarosan kiemelnek egy 1771-ben elsüllyedt hajót, amely az orosz cári gyűjtemény számára vásárolt műkincseket szállított, s remélik, hogy számos neves XVI-XVII. századi németalföldi festő képeit viszonylagos épségben találják meg.
2008. november 19. szerda 13:35 - Hírextra
Artyom Taraszov, a Nemzeti Kulturális-történelmi Értékek Megmentése elnevezésű alapítvány elnöke a tervet sajtóértekezleten tette közzé azzal, hogy várhatóan 2010-ben látnak hozzá a munkához.
Az 1999-ben, 41 méteres mélységben megtalált vitorláshoz a finn Tengerészeti Múzeum munkatársai expedíciót szerveztek, s meggyőződtek arról, hogy egyenesen áll, mintegy másfél méternyire a tengerfenék talajába süllyedve.

A rakomány összetételét archív dokumentumokból rekonstruálták, s egyes szakértők szerint a képek között akár Rembrandt-festmény is lehet.

A műkincseket - a képek mellett porcelánokat és iparművészeti remekeket - II. Katalin cárnő megbízásából vásárolták egy amszterdami árverésen az akkori Téli Palota, a mai Ermitázs számára. A tárgyakat szállító Frau Maria elnevezésű sóner (hosszú, keskeny testű, kétárbocos hajó) azonban 1771 októberében viharba került és elsüllyedt a svéd partok előtt, egy ma Finnország felségvizeihez tartozó helyen.

A szakértők azért reménykednek a 27 festmény viszonylagos épségében, mert arra számítanak, hogy a korabeli szokásoknak megfelelően azokat nem faládákba, hanem viasszal légmentesen lezárt óncsövekbe csomagolták.

Vita csak arról van, kinek a tulajdonát képezik a Frau Marián lévő műkincsek, amelyeknek értékét legalább 500 millió euróra becsülik. Egyesek úgy vélik, egész Európáé, s vándorkiállításon kell majd folyamatosan bemutatni a tárgyakat. Ugyanakkor mások arra hívták fel a figyelmet, hogy Oroszország az Orosz Birodalom jogutódaként jogot formálhat a II. Katalin cárnő által megvásárolt műtárgyakra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását