2024. április 27. - Zita

Élesben is a horvátokkal

A gyakorlatokra és az éles bevetésekre is vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá a jövő évre a magyar és a horvát katasztrófavédelmi szervezet vezetője szerdán Hévízen.
2008. november 19. szerda 14:33 - Hírextra
Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a megállapodás utáni sajtótájékoztatón elmondta: nemcsak az országos szervezetek, hanem a három érintett igazgatóság - a zalai, a somogyi és a baranyai - eddig is hatékony határon túli kapcsolatainak folytatásáról van szó. Emlékeztetett arra, hogy idén a Balatonnál tartottak nagyszabású, horvát tűzoltó-repülőgépeket is alkalmazó mentési gyakorlatot, valamint tíz ország részvételével egy közös, egyhetes gyakorlatot.

Az MTI kérdésére válaszolva közölte: 2009-ben nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot terveznek, amelyen szintén részt vesznek a horvátok, akikkel napi szintű kapcsolatban vannak az ügyeletek kölcsönös tájékoztatása révén. A határ menti térségben így tűzeseteknél, katasztrófáknál vagy árvizeknél gyorsan kaphatnak egymástól segítséget a katasztrófavédők.

Damir Trut, a horvát Országos Védelmi és Mentési Igazgatóság igazgatója elmondta:

Horvátországban az egyik legnagyobb gond az erdőtüzek megfékezése, amelyre a kormány minden évben külön tervet dolgoz ki. Idén már több mint 3000 erdőtűz volt az országban, ebből 2500-nál is több a nyári szezonban pusztított. A horvát kormány jelentős anyagi erőket és eszközöket biztosít a turizmust is veszélyeztető tüzek oltására, amellyel az esetek kilencven százalékában két óra alatt végeznek is. A horvát tűzoltók idén három új repülőgépet vásároltak az oltásokhoz, így erre a feladatra hat nagyobb és hat kisebb repülőt és nyolc helikoptert vethetnek be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását