2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Aláírt egyetemi megállapodások

Normatív, kiszámítható finanszírozásról szóló támogatási szerződést kötött szerdán a Miniszterelnöki Hivatal és az erdélyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Katolikus Egyetem (PKE) az aláírók szerint; a mostani tanévre,
2008. november 19. szerda 18:11 - Hírextra
A Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkára és Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke által aláírt megállapodás hosszú távon teremthet kiszámítható körülményeket az erdélyi magyar magánegyetemek számára - ebben egyetértettek az aláírásnál jelen lévők, Gémesi és Kató mellett Szilágyi Györgyi, a PKE rektorhelyettese, valamint Dávid László, az EMTE rektora.

Kató Béla az MTI-nek elmondta, hogy a Magyarországtól kapott összeg mellé 300 millió forint önrészt kell összegyűjteniük. Ezt a pénzt például a tandíjakból, egyszázalékos támogatásokból és román-magyar vegyesvállalatok, erdélyi cégek hozzájárulásaiból szeretnék előteremteni. A cégek anyagi segítségére azért is számítanak, mert a most aláírt támogatási rendszer egyik célja az, hogy a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő, mindkét országban otthonosan mozgó szakembereket képezzen a két erdélyi egyetem.

A csaknem egyéves előkészítés és tárgyalás eredményeként létrejött megállapodással a minőségi oktatás támogatása is célja a magyar kormánynak - mondta az MTI-nek Gémesi Ferenc. Az államtitkár szerint a normatív rendszer minden érintett számára átlátható, és lehetővé teszi, hogy "egyszer romániai finanszírozásban is" részesülhessen a két egyetem.

A munkaerő-piaci helyzetre való tekintettel három nagy csoportba (kiemelten támogatott, támogatott és kevésbé támogatott) sorolták be az egyetemi szakokat, ami a jelentkezőknek is átlátható viszonyokat teremt.

Dávid László, a Sapientia rektora az aláírás előtt újságíróknak elmondta, hogy amikor az európai uniós "bolognai oktatási rendszerre való áttérés megkérdőjelezi a minőségi oktatást, fontos, hogy kiszámítható rendszerben tudjunk dolgozni". Szerinte a "Sapientia akkor lehet sikeres, ha hosszú távú, kiszámítható támogatást kap".

Kató Béla a Sapientia - az állami egyetemekhez képest - egyértelmű önállóságát hangsúlyozta, mert "így egy közösség gyorsan reagálhat a kihívásokra". Egyelőre csak néhány hallgatójuk van az anyaországból, de már ez is egyfajta tendencia - mondta -, amely az egyetem akkreditációjának elfogadása után felgyorsulhat. (Az akkreditáció, vagyis a romániai oktatási rendszerbeli helyzet hivatalos elismerése a jövő évben várható.)

Hasonló tapasztalatokról számolt be a PKE rektor-helyettese is. Szilágyi Györgyi elmondta az MTI-nek: azóta, hogy a katolikus egyetem egy hónappal ezelőtt megszerezte az akkreditációt, egyre több az érdeklődő, még németországi magyarok is megkeresték őket. Mivel az idei tanévre már lezárultak a felvételik, a következőben tudják majd fogadni a külföldről jelentkezőket. A mostani és a várható magyarországi diákok miatt megkezdték az eddig csak románul oktatott tantárgyak magyar oktatási anyagainak elkészítését - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását