2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szobor és emléktábla a költőnek

Babits Mihály születésének 125. évfordulója alkalmából szobor- és emléktábla-avatásokkal, kiállítással adózik a költő emlékének a Budavári Önkormányzat; a Babits-zarándoklat Budán elnevezésű kulturális programsorozat jövő kedden kezdődik.
2008. november 18. kedd 12:55 - Hírextra
Mint arról Blázsovits Lívia, az I. kerületi önkormányzat sajtóreferense tájékoztatta az MTI-t, az eseménysorozat a Hangok a múltból című esttel indul november 25-én, amikor a Márai Szalonban emlékeznek Babits Mihályra.

Másnap felavatják a Vérmezőn, a Bugát lépcsőnél Babits Mihály egészalakos bronzszobrát, amely a közelmúltban elhunyt Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész, Marton László egyik utolsó köztéri alkotása. Az avatáson Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke méltatja Babits Mihály életművét, majd Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester mond beszédet.

November 28-án, pénteken délelőtt emléktáblát avatnak Babits Mihály első budai otthonánál, az Attila út 133. számú háznál. Szombaton a költő második budai lakásánál, az Attila út 103-as számú háznál helyeznek el emléktáblát, majd vasárnap a Logodi út 31-ben,
Babits Mihály harmadik, utolsó budai otthonánál avatnak táblát.

A táblaavatások után mindhárom napon megnyílik a Babits-emlékkiállítás egy-egy részlete a Várnegyed Galériában. Blázsovits Lívia elmondta, hogy a tárlat korabeli bútorokkal, fotókkal idézi fel Babits Mihály és felesége, Török Sophie budai otthonait, azt a miliőt, amelyben versek, esszék, a XX. századi magyar irodalom remekei és a Nyugat hasábjai is születtek. Hozzátette: mindhárom részmegnyitón irodalomtörténészek, drámapedagógusok idézik fel azokat az éveket, amikor Babits Mihály feleségével az adott lakásban élt.

Babits Mihály (1883-1941) az Attila út 133-ban (akkor még Attila út 95-99-ben) 1931 áprilisától 1937 augusztusáig lakott. Innen a mostani számozás szerinti 103-as számú házba (akkor 65/b-be) költözött és 1940 májusáig élt ott. A költő utolsó budai lakása 1941-ben bekövetkezett haláláig a Logodi út 31-ben volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását