2024. május 13. - Szervác, Imola

Kiállítás a vasúti váróban

A szombathelyi vasútállomás utascsarnokában nyílt vándorkiállítás kedden Szombathelyen; a fotókon olyan kisiskolákat örökítették meg, amelyeket bezártak, vagy ahol megszüntették a felső tagozatot, illetve amelyek a létükért küzdenek.
2008. november 18. kedd 16:10 - Hírextra
A november 25-ig látható tárlatot Majthényi László (Fidesz), a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. A politikus hangsúlyozta: a közoktatás szempontjából kifejezetten káros folyamatnak tartja, hogy az önkormányzatok a finanszírozás elégtelensége miatt bezárni kényszerülnek a kisiskolákat. A nyolc évvel ezelőttinek a felét sem éri az a támogatás, amelyet ma egy gyermek oktatására egy település kap, és ennyi idő alatt 80 ezerről 78 ezerre csökkent a pedagógusok létszáma.

A jövő évi költségvetés tervezetét nézve "még csak jósolni sem tudjuk, hogy hány pedagógusállás fog megszűnni, hány tízezer gyerek fog olyan sorsra jutni, mint a bezárt iskolák diákjai" - hangoztatta. Szólt arról is, hogy kétezer magyar általános iskolás korú gyermek jár Győr-Moson-Sopron és Vas megyéből Ausztriában tanulni.

Vasban idén negyven települést érintett a közoktatási rendszer kényszerű átszervezése, az elmúlt négy évben pedig a megye településeinek négyötöde hozott ilyen fájdalmas döntést - mondta. Magyarországnak képesnek kell lennie arra, hogy két-három település fenntartson egy olyan iskolát, amelyben legalább a legkisebbek tanulhatnak - tette hozzá.

Szőnye Ildikó, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom képviselője a vándorkiállítás megnyitóján elmondta: szervezetük egy éve folytatja iskolamentő akcióját, amelynek része ez a tárlat is.
A megnyitón két őrségi település, Hegyhátszentjakab és Pankasz iskolásai adtak műsort. Hegyhátszentjakabon már megszűnt a felső tagozat, Pankaszon pedig mások mellett az Élőlánc támogatásának köszönhetően kezdődhetett meg a tanév.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását