2024. május 5. - Györgyi

Készül az EU-logó

A kormány elindította a spanyol-belga-magyar EU-elnökség közös emblémájára, logójára kiírt pályázatot - jelentette be Iván Gábor a Külügyminisztérium szakállamtitkára és Baráth Péter, a kancellária kommunikációs főigazgatója a keddi kormányszóvivői tájéko
2008. november 18. kedd 15:05 - Hírextra
Baráth Péter elmondta: a három ország egy időben jelentette be, hogy kedden elindítja a logó elkészítésére vonatkozó, két hónapig élő pályázatot. Hozzátette: a pályázatot a három magyarországi művészeti felsőoktatási intézményben tanuló diákoknak írják ki.

A logóval kapcsolatos elvárás, hogy fejezze ki a három ország összefogását, az európai értékekkel egyetértést és a nemzeti karakterjegyeket is - jelentette be Baráth Péter, aki szerint több száz pályamű várható.

A pályaműveknek három logót kel tartalmazniuk: közös elemet, és azt, hogy a spanyol, a belga és a magyar elnökség alatt milyen nemzeti karaktereket hordoz - szögezte le a főigazgató. Elmondta: a Stefan Lengyel nemzetközi hírű dizájner vezette szakmai zsűri bírálja el a pályaműveket.

Baráth Péter közölte: tíz pályamű jut a nemzetközi döntőbe, a zsűri 9 győztest választ ki, egy pályázót a közönség juttathat tovább. A nemzetközi zsűri egy győztest hirdet. A nemzeti pályázaton nyertes tíz fő egyenként 500 euró díjat kap, fődíjjal 10 ezer euró jutalom jár. A nyertes alkotó logóját három ország használja a közös elnökség 18 hónapja alatt.

Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára elmondta: Spanyolország, Belgium és Magyarország ideális trió, együttműködésük közös alapokon nyugszik. Mindhárom tagállam Európa-politikájának alapvetései hasonlóak, az EU-ról vallott víziójuk nagyon közel esik egymáshoz, mindhárman tagállam erős unióban érdekelt.

A szakállamtitkár elmondta, hogy a közös elnökség 18 hónapjáért közös politikai felelősségvállalást tesz a három állam: közös stratégiai programot alkotnak. Iván Gábor kiemelte, hogy közös elnökségi logóra még nem volt példa az unió történetében, a három állam hagyományt kíván teremteni.

Kérdésre válaszolva Baráth Péter elmondta: a pályázat összköltsége 5 millió forint, ez tartalmazza a lebonyolítás költségét és zsűri díját, amelyet a MeH kommunikációs költségvetéséből fedeznek, de nincs benne a nyertesek jutalma.

A kormány kommunikációra annyit költ, amennyire halaszthatatlan, életbevágó, vagy a válsággal közvetlen kapcsolatban álló ügyek miatt szükség van, ebbe a kategóriába tartozik a közös logó - válaszolta egy kérdésre Baráth Péter. Elmondta még, hogy a kormányzati kommunikáció legutóbb megnyerte a legrangosabb reklámhatékonysági díjat közlekedésbiztonsági kampányával.

Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt tölti majd be az EU soros elnökségi tisztét. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, Magyarország 2011. január 1-jén veszi át a féléves vezetést. A tervek szerint összesen 1.000-1.200 ember venne részt a magyar elnökség lebonyolításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását