2024. április 28. - Valéria

Öregedő város

Százharmincöt éve, 1873. november 17-én jött létre az egyesített Budapest; a jeles évfordulót a következő fél évben sokszínű programsorozattal kívánja megünnepelni a Fővárosi Önkormányzat - közölte hétfőn, az Újvárosházán tartott sajtótájékoztatóján Demsz
2008. november 17. hétfő 12:24 - Hírextra
A főpolgármester elmondta, a múlt értékeinek megőrzése mellett elsősorban a mai Budapest szépségét, sokszínűségét és fejlődési lehetőségeit igyekeznek kiemelni a 2008 novemberétől 2009 júniusáig tartó ünnepségsorozattal.

Demszky Gábor bejelentette: Budapest születésnapján a Fővárosi Önkormányzat új, könnyen felismerhető ünnepi arculattal jelentkezik, amely óriásplakátokon, a főváros kiadványain, évfordulós eseményein is megjelenik majd.

Mint hozzátette, az évforduló tiszteletére két héten keresztül ünnepi zászlódíszítést kapnak a Pestet és Budát összekötő hidak, de köztéri plakátok is köszöntik majd a várost, emlékeztetve a budapestieket településük értékeire. A MetroGaléria kiállítása művészek, írók, közéleti személyiségek kedvenc budapesti helyszíneit mutatja be személyes formában - tette hozzá.
A főpolgármester beszámolója szerint a főváros nevezetességei néhány hete háromdimenziós formában is megtekinthetők a Google Earth internetes oldalon.

Demszky Gábor megjegyezte, a jeles évfordulóról megemlékeznek majd a Karácsonyi Vásár és a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényei is, majd az ünnepségsorozatot 2009 nyarán a főváros 125. születésnapján alapított Hídünnep zárja. A tizedik alkalommal megrendezett fesztivál új elemekkel is bővül majd - jelentette be a főpolgármester: a Vízfesztivál keretében felelevenítik a dunai regattát és a vízi karnevált, de nem maradnak el a könnyű- és komolyzenei programok sem.
A rendezvénysorozat idei összköltsége 55 millió forintot tesz ki - mondta a programok finanszírozásáról Demszky Gábor.

A Városháza Kiadó által az évforduló tiszteletére megjelentetett 135 év - 135 kép című kötetet Horváth Csaba főpolgármester-helyettes mutatta be a sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a kiadvány "nyomon követi Budapest fejlődését, az épített környezet változásait, de mégis az itt élő emberekről szól".

A kötetben nem prospektusok reklámfotói, hanem olyan neves fotográfusok felvételei kaptak helyet, mint Klösz György, Frankl Aliona, Keleti Éva vagy Korniss Péter - hívta fel a figyelmet Horváth Csaba.

A sajtótájékoztatót követően Demszky Gábor megnyitotta az Újvárosháza Protokoll termében az Újjászületés 2008 című fotókiállítást. A tárlat az idei esztendőben befejezett, fővárosi támogatással végzett felújítások legszebb példái közül mutatja be tizennyolc épület "újjászületését".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását