2024. április 29. - Péter

Templomuk nincs, harangtornyuk már van

Ökumenikus szertartás keretében felavatták az új harangtornyot csütörtökön Nagylakon, a térség egyetlen olyan településén, amelynek nincs saját temploma.
2008. május 29. csütörtök 21:05 - Hírextra

Gyarmati András polgármester az ünnepség előtt az MTI-nek elmondta, hogy Nagylak Magyarország egyik legfiatalabb települése. A falu a trianoni békeszerződést követően jött létre, amikor Ónagylaktól elcsatolták annak Ugar nevű településrészét.

A csaknem hatszáz lelkes falunak nincsenek történelmi emlékei, s temploma sem, ezért döntöttek úgy az itt lakók, hogy a település alapítói előtt tisztelegve és az összetartozást kifejezendő harangtornyot állítanak - közölte a politikus.

A harangtornyot eredetileg 1985-ben Csengelén állították fel. A Csongrád megyei faluban azonban az évek során felépült a templom, így a torony Pálosszentkútra, az ottani pálos kolostorba került. A hetvenes években segédlelkészként a faluban szolgáló Tölgyes Tibor Kálmán pálos szerzetes vetette föl, hogy a torony a határszéli településre kerülhetne - mondta Gyarmati András.

A harangtorony felállítását és felújítását a helybéliek széleskörű összefogása, cégek, vállalkozások támogatása tette lehetővé - tette hozzá.

A 12 méter magas toronyban egy harang lakik, amelyet az egykori nagylaki kendergyár katolikus közössége öntetett az 1900-as évek első felében a fővárosban.

A polgármester elmondta, szeretné, ha az év második felében automata mozgatószerkezetet kapna a harang, így Nagylakon is szólhatna a déli harangszó. A tervek szerint egy toronyzenegépet is beszereznek, amelyet ünnepi alkalmakkor kilométerekről is hallanának a környéken.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását