2024. május 2. - Zsigmond

Vérvételi hajcihő

Orvost vett vért, de szabálytalanul a pécsi Bánki Donát Úti Általános Iskola több diákjától még csütörtökön - írta a Baranya Megyei Online vasárnap. A doktor a lapnak nyilatkozva elmondta: a Testnevelési Egyetem által kezdeményezett, az antioxidánsoknak a
2008. november 16. vasárnap 16:44 - Hírextra
Beszámolt arról, hogy először tavasszal, teljesen jogszerűen, szülői beleegyezéssel vett vért egy diákcsoport tagjaitól. Szükség volt azonban egy kontrollcsoportra is, olyan gyerekekre, akik nem kaptak antioxidánsokat és táplálék-kiegészítőket, mint a kutatásban résztvevők. Ezért a hét közepén a Bánki Donát úti iskolában tartandó délutáni edzés résztvevőitől, tizenegy gyerektől szeretett volna vért venni.

Mindezt előzetesen megbeszélte az edzővel és az érintett gyerekek szüleivel is, ám a megbeszélt időpontra mindössze három gyerek jelent meg. Ezért az orvos levette tőlük a vért, továbbá saját két lányától is, de hiányoztak még gyerekek. Az orvos állítása szerint öt negyedikes általános iskolás fiú önként jelentkezett. Miután megtörtént a vérvétel, akkor jutott az orvos eszébe, hogy ezen fiúk szüleivel sem ő, sem az edző nem beszélt.

Amikor a szülők közül néhányan megtudták, hogy beleegyezésük nélkül történt a vérvétel, magyarázatot követeltek az iskolától, ezt azonban nem kapták meg. Az edző viszont utólag beszélt az érintett szülőkkel, biztosította őket: kutatási célból, laborvizsgálatra, szakszerű eljárással, mindenféle károsodást kizáró módon történt meg a kémcsőnyi mennyiségű vér levétele.
Hiba volt előzetes beleegyező nyilatkozat nélkül mindezt megtenni, ismerte el az orvos, de időzavarba került.

Martin Zoltán, egészségügyi joggal foglalkozó ügyvéd szerint gyerekek, vagyis korlátozottan cselekvőképesek esetében a törvényes képviselő beleegyezése nélkül nem szabad a testbe behatoló beavatkozást elvégezni. De ha ez a személyiségi jogsérelem nem jár semmiféle kárral, egy esetleges bírósági procedúra végén az ítélet legfeljebb a személyiségi jog sérelmét állapíthatja meg, kártérítést semmiképpen sem eredményezhet - olvasható a Baranya Megyei Online internetes oldalon.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a rendőrséghez nem érkezett ilyen bejelentés, de kivizsgálják az esetet, és legkorábban hétfőn nyilatkozik az ügyben.
Az esetről pénteken adott hírt a pécsiújság.hu nevű internetes portál. A lapot az egyik tanuló nagyszülője kereste meg azt állítva: csütörtökön délután, testnevelés óra előtt egy magát orvosnak kiadó férfi érkezett az intézménybe, találomra kiválasztott nyolc-tíz gyereket, behívta őket az úgynevezett "kistanáriba" és karjukból vért vett, majd elhagyta az iskolát.

Jelenszkyné Fábián Ildikó, az intézmény igazgatója megerősítette a nagyszülő által elmondottakat. Hozzátette, vizsgálatot rendelt el az ügyben, de több részletet nem közölt, arra hivatkozva, hogy tisztán kell látnia a körülményeket, mielőtt bárkit bármivel meggyanúsítana.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását