2024. április 29. - Péter

Prométheusz teremtményei

A Budafoki Dohnányi Zenekar egyetemistáknak szóló bérletének szerdai előadásán Beethoven és Brahms műveiből játszik, a Zeneakadémián tartandó esten először a Prométheusz-nyitány hangzik el - tájékoztatta az MTI-t Hollerung Gábor zeneigazgató.
2008. november 16. vasárnap 07:12 - Hírextra
A Prométheusz teremtményei című balettzene volt Beethoven első találkozása a színpaddal az 1800-as évek legelején. A mű most felhangzó nyitánya igen népszerű, a táncjátéktól függetlenül is gyakran hangzik fel. A lassú bevezetés ünnepélyes hangjai vezetnek a mozgalmas, szinte száguldó főtémához; akárcsak a táncjáték további tételei, a nyitány is Haydn és Mozart hatását mutatja.

A zongorára, hegedűre és gordonkára írt verseny abban az időben készült, amikor Rudolf főherceg Beethoven tanítványa lett. Az ő számára íródott a mű zongoraszólama, amelyet a koncerten Jandó Jenő szólaltat meg. A hegedűszólót Oláh Vilmos koncertmester játssza, a cselló szólamot pedig Várdai István, a budapesti és a bécsi Zeneakadémia ifjú tehetsége, aki nemrég a genfi nemzetközi zenei verseny fődíját nyerte el.

A programban szerepel Brahms II. szimfóniája, amelyet 1877-ben a Bécsi Filharmonikusok mutattak be a világhírű magyar származású karmester, Richter János vezényletével. A mű szerdai
dirigense az Amerikában élő, izraeli származású világhírű karmester, Uri Segal lesz. Karrierje az 1969-es Dimitri Mitropoulos Nemzetközi Karmesterverseny megnyerésével indult, amely után Bernstein asszisztenseként dolgozott a New Yorki Filharmonikusoknál.

Európa és Amerika szinte minden híres zenekarát vezényelte, így például az English Chamber Orchestrát, a Berlini Filharmonikusokat, a Royal Concertgebouw zenekarát, de magyar kötődése is van, hiszen 1969 és 1974 között a Philharmonia Hungarica vezető karmestere volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását