2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Alan Wilder érkezik hozzánk

Budapestre látogat új koncertfilmje bemutatójának alkalmából Alan Wilder, a Depeche Mode egykori tagja. A Recoil: A Strange Hour In Budapest című filmet, amelyet 2010 decemberében az azóta bezárt Szikra moziban rögzítettek, péntek este a Toldi moziban vetítik le.
2012. szeptember 26. szerda 13:54 - HírExtra
Alan Wilder Recoil elnevezésű projektjének 2010-2011-es turnéja kétszer is érintette Budapestet: először 2010 áprilisában az akkori Diesel Klubban, majd decemberben a felújított Szikra moziban lépett fel. A Strange Hour In Budapest című film a második koncerten készült; a Szikra mozi azóta bezárt, a pénteki két vetítés (18 és 20 órakor) a Toldiban lesz, Alan Wilder személyes részvételével - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A brit billentyűs-zeneszerzővel a moziban csak most, egyszeri alkalommal látható film levetítése után beszélgetést rendeznek, amelyen a közönség is kérdezhet.

A Strange Hour In Budapest című film rendezője, producere és vágója is Herkó Attila (Umatik Entertainment) volt, aki korábban többek között a Neo, az Eleven Hold és a Hooligans számára rendezett videoklipeket. A 84 perces film nemrég jelent meg Blue-ray-en sztereó és 5.1-es hanggal, HD képminőségben, a koncertet egy szélesvásznú háttérvetítés tette teljessé.

Az 53 éves Alan Wilder 1982 és 1995 között volt a Depeche Mode tagja. Az együttes nyolc albumán játszott, majd a Songs of Faith and Devotion című lemezhez kapcsolódó turné (az egyik állomás 1993-ban a budapesti MTK-pálya volt) után úgy döntött, kiszáll.

"Az évek során egymástól teljesen eltérő személyiségekké váltunk, ami rendkívül megnehezítette a Songs of Faith and Devotion elkészítését. Sokszor elmondtam már, hogy paradox módon ez az anyag a kedvenc Depeche Mode-lemezem, a legmélyebb, legintenzívebb album, amin addig dolgoztam. Ami a zenét illeti, fel akartam fedezni más területeket és ezt a Recoil projekt biztosította számomra akkor is, amikor még a DM tagja voltam, és azután is" - mondta Alan Wilder az MTI-nek 2010-ben adott interjúban.

Kísérleti, nem igazán popközpontú projektjét, a Recoilt még 1986-ban hozta létre Daniel Miller producer biztatására és kevés promóció mellett három színvonalas anyagot (1+2, Hydrology, Bloodline) is kiadott a Depeche Mode-ból történt kilépéséig. Azóta a Recoil tovább fejlődött, Wilder szerzeményei sokszor John Cage darabjait idézik, a dalokat állandóan változó énekesek közreműködése egészíti ki; köztük volt például Douglas McCarthy, az EBM (electronic body music) stílus egyik óriása, a Nitzer Ebb frontembere. Az elmúlt tizenöt év termése: Unsound Methods (1997), Liquid (2000), subHuman (2007), Selected (2010).

Alan Wilder a Depeche Mode-történet után másfél évtizedig nem állt színpadon, a Recoil Selected című válogatáslemezét aztán 2010-2011-ben egy turnén mutatta be Paul Kendall, a Depeche Mode és a Nitzer Ebb egykori producere, remixere közreműködésével.

"Paul Kendall a dalok újraszerkesztésében nyújtott segítséget, de az ő szerepe alapvetően az, hogy betömje a réseket, amelyek az én nem kellő technikai felkészültségemből adódnak. Zenéről alkotott felfogásunk eltérő, ami a Recoil-hangzás előnyére válik. Jelenléte egyfajta spontaneitást ad a turné állomásain, az, ahogy az effekteket, a szűrőket használja" - fejtette ki Wilder korábban az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását