2024. április 26. - Ervin

Mazsihisz mint kabala zsidó?

Változtatni kell azon, hogy a magyar állam diszkriminatív módon kiemel egy zsidó szervezetet, a Mazsihiszt, a többi közül, és csak vele tartja a kapcsolatot - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija vasárnap
2008. november 16. vasárnap 13:50 - Hírextra
Köves Slomó vezető rabbi az MTI-nek azt mondta, hogy a diplomácia csak a Mazsihiszen (a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségén) keresztül tartja fenn a kapcsolatot a zsidósággal, és ezzel egy olyan képet fest, mintha egyetlen egy képviselője lenne a magyarországi zsidóságnak.

A megfelelő struktúra az lenne, ha a különböző zsidó szervezetek a valós társadalmi súlyuknak megfelelően kapnának morális és anyagi támogatást - tette hozzá.

Köves Slomó felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg egy zsidó szervezet, a Mazsihisz kapja az állam által a zsidóságnak adott évi 3 milliárd forintos támogatást. (Ez annak az örökjáradéknak az összege, amelyet a zsidóságtól elkobzott vagyon fejében ad a magyar állam.) Megjegyezte: akkor lehet igazán virágzó a zsidó közélet, ha minden szervezet megfelelő súlyt kap, és egymással párhuzamosan ugyanazt a célt próbálják elérni.

A vezető rabbi szerint a legjobb mércéje a társadalmi súlynak a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlása lenne. Így egy külső mércével lehet látni, hogy ki mennyi munkát végzett - fűzte hozzá.

Álláspontja szerint ennek megfelelően kellene meghatározni az arányokat abban, hogy a mintegy 3 milliárdos évi támogatás hogyan oszoljon meg.

Az EMIH tájékoztatása szerint a zsidó hitközségeknek a személyi jövedelemadó egy százalékát felajánlók száma idén úgy oszlott meg, hogy a Mazsihisznek mintegy 5500 ember, az EMIH-nek pedig 1000 ember ajánlotta fel az egy százalékot.

Köves Slomó közölte: Magyarországon ma mintegy százezer zsidó él, de 90 százalékuk nem aktív zsidó, vagyis nemcsak nem vallásos, de nem is vállalja fel aktívan zsidó identitását.
Véleménye szerint a magyarországi zsidó szervezeteknek többi közt azt kellene célul kitűzniük, hogy a gyökereiktől eltávolodtak jobban kötődjenek a zsidóságukhoz.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke szerint az EMIH felvetései hemzsegnek a valótlanságoktól és a nem objektív értékeléstől.

Emlékeztetett arra: a kormány a többi történelmi egyházhoz hasonlóan a Mazsihisz-szel is szerződést kötött a kommunizmus alatt elkobzott ingatlanvagyon részleges kárpótlásáról. Ezen szerződés alapján kap a Mazsihisz ingatlanjáradékot.

Feldmájer Péter kitért arra, az EMIH, mint a többi több száz újonnan alakult egyház, ilyen járadékra nem jogosult, mert korábban ingatlanvagyonnal Magyarországon nem rendelkezett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását