2024. május 4. - Mónika, Flórián

MSZP: a konkrét lépések üdvözlendőek

Az MSZP üdvözli a magyar és a szlovák kormányfő nyilatkozatát, mivel az konkrét lépéseket tartalmaz a konfliktusok enyhítésére, de továbbra is szorgalmazza a dunaszerdahelyi futballmeccsen történtek kivizsgálását - mondta Kozma József, az Országgyűlés kül
2008. november 15. szombat 19:22 - Hírextra
A konfliktust konkrét kezdeményezésekkel lehet megoldani és az a hat kérdés, amelyet a magyar kormányfő felvetett, nagyon konkrét ügyek - közölte a politikus, hozzátéve, hogy a konfliktusok enyhítésének módja az is, ha kivizsgálják az eddigi eseteket. "A feledés fátylát nem lehet ráborítani" ezekre - jegyezte meg.

A Dunaszerdahelyen történtek érdemi vizsgálatát mindaddig követelni kell, amíg megnyugtató válaszokat nem kapunk - hangsúlyozta.

A kormánypárti képviselő szerint a 2009-es újabb kormányfői találkozó "sürgető nyomást" jelenthet arra nézve, hogy a felek ne csak általában küzdjenek a szélsőségek ellen. Az újabb találkozó beszámolási kötelezettséget jelent az eddig megtett lépésekről - magyarázta.

Kozma József üdvözölte a kisebbségek jogairól szóló kódex megalkotására tett kezdeményezést. Mint hozzátette, a felelősség mindig abban az országban van, ahol a probléma keletkezik, de a megoldást közösen kell keresni.

A külügyi bizottság alelnöke szerint azok a kérdések, amelyekre választ kerestek a miniszterelnökök, mély és nagyon széles problémák: a térségben mindig is jelen lévő szélsőségek, nacionalizmus és türelmetlenség.

A probléma az - folytatta - , ha ezek az elvek egy kormány politikájában, a szlovákéban érvényesülnek, és meghatározzák annak hozzáállását egy nemzeti kisebbséghez.
Arra a kérdésre, miszerint a Fidesz több dolgot is hiányolt a nyilatkozatból, Kozma József közölte, a dunaszerdahelyi ügyet akkor lett volna értelme szerepeltetni a nyilatkozatban, ha azt már feltárták és a meghozott intézkedéseket mindkét fél tudomásul veszi.

Hozzátette: Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról (KMKF) akkor lehetne közös álláspontot megfogalmazni, ha Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke találkozik Pavol Paskával, a szlovák parlament elnökével.

Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő négypontos közös nyilatkozatot fogadott el szombaton Révkomáromban. Ebben sürgetik a szélsőséges megnyilvánulások és ideológiák elleni fellépést, valamint kiállnak a nemzeti kisebbségek kulturális és etnikai önazonosságának megőrzése mellett.

A magyar miniszterelnök hat javaslatot tett Ficónak, többek között az anyanyelvi oktatásról. Kezdeményezte, hogy a kisebbségek kezeléséről, jogairól szülessen kódex és a felmerülő jogsértéseket közös vizsgálattal tisztázzák. Kérte a szlovák nemzetgyűléstől, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát tiltó rendelkezést.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy Magyarországot nem elégíti Robert Fico válasza a Dunaszerdahelyen történtekkel kapcsolatban, és továbbra is úgy gondolja, nincs bizonyíték arra, hogy a rendőrségi fellépés jogszerű és arányos volt a november 1-jei futballmérkőzésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását