2024. május 3. - Tímea, Irma

Elég az uzsorából!

Ötpontos intézkedéscsomagot készít a kormány annak érdekében, hogy visszaszorítsa az uzsorahitelezést - írta szombati számában a Blikk a miniszterelnök környezetére hivatkozva.
2008. november 15. szombat 13:53 - Hírextra
A tervezetet - amely még az idén a parlament elé kerülhet - az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal közösen dolgozza ki. Az intézkedések között szerepel a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása, a szociális kártya, a fogyasztási kártya és a kitörési hitel bevezetése, valamint lehetőség lenne a jövőben előleget kapni a segélyből - olvasható a lapban.

A Blikk információja szerint január 1-től a családtámogatást, a fogyatékosság után járó, az energia- és a lakástámogatást, valamint a szociális segélyt külön nyilvántartásban kezelné a Magyar Államkincstár. Az adatbázishoz a helyi jegyző fér hozzá, aki, ha visszaélést gyanít, jelzi az illetékes hatóságoknak. A fogyasztási kártyáról csak a közművek, szolgáltatók díjait fizethetnék a rászorulók, a kártyára utalt összeget készpénzben nem lehetne felvenni.

A Btk. módosítása révén bűncselekmény lenne az üzletszerű uzsoraszerződés-kötés, az uzsorások három évig, ha bűnszövetkezetben követik el, akár öt év börtönnel is sújthatók. Kitörési hitelnek neveznék azt a fajta hitelfelvételt, amely során a rászorulók fedezet nélkül vehetnek fel kis összegű pénzt, hogy ne kelljen uzsoráshoz fordulniuk. A tervek szerint ezt a fajta hitelt egyedi elbírálás alapján meghatározott futamidőre, minimális kamat mellett lehetne igényelni - írta a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását