2024. május 2. - Zsigmond

Orosz-magyar találkozó készül

Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettessel és Szergej Nyecsajevvel, az orosz külügyminisztérium európai főosztályának vezetőjével folytatott megbeszélést Faller Jenő külügyi szakállamtitkár szerdán Moszkvában.
2009. június 17. szerda 20:51 - HírExtra
A találkozók után a szakállamtitkár magyar újságíróknak elmondta: egyik feladata Balázs Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozójának előkészítése volt. "A szándék mindkét fél részéről erős, de az időpontot még egyeztetni kell" - mondta. Hozzátette: nem kizárt, hogy valamely hamarosan esedékes nemzetközi tanácskozás alkalmával kerül sor a találkozóra, de Moszkva vagy Budapest is lehet a helyszín.

Mint mondta, ismertette orosz vendéglátóival a Bajnai-kormány öt külpolitikai prioritását - Európai Unió, szomszédsági politika, Egyesült Államok, Oroszország, Kína -, s az orosz diplomaták igen jól fogadták a közlést. A vendéglátók megállapították: a magyar-orosz kapcsolatok dinamikusak, sikeresek, tartalmasak, kedvező irányba tartanak és a bizalomra épülnek.

A Szergej Nyecsajevvel folytatott megbeszélésen megállapodtak abban, hogy folytatják az úgynevezett sárospataki folyamatot (az értelmiségiek párbeszédét), a kulturális kapcsolatok bővítésére törekednek múzeumi, zenei, színházi cserék és filmbemutatók révén.

A felek folytatni kívánják a közös kormányülések gyakorlatát. Egyelőre abban állapodtak meg, hogy ősszel összeül a gazdasági vegyes bizottság, ám ennek helyszínét sem jelölték még ki. Szó esett arról, hogy Magyarország a Don menti Rosztovban kereskedelmi irodát szándékozik nyitni. Faller Jenő megemlítette, hogy a parlamentek közötti kapcsolatok fejlesztését is tervezik, s hogy ennek keretében Budapestre várják az Állami Duma és a Szövetségi Tanács - az orosz parlament alsó- és felsőháza - elnökeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását