2024. május 17. - Paszkál

Hatalmas fennakadások lesznek

Óriási fennakadások várhatók a légi közlekedésben Franciaországban péntektől egészen hétfő éjfélig az Air France légitársaság pilótáinak sztrájkja miatt. A politika, a sajtó, de még a szakma egy része is pusztán erődemonstrációnak tartja a négy napos tilt
2008. november 15. szombat 08:50 - Hírextra
Talán soha nem kísért ekkora médiaellenszenv Franciaországban egy érdekvédelmi megmozdulást, a pilóták ugyanis az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a jelenlegi 60 évről a társadalom többsége számára érvényes 65 évre akarja felemelni a nyugdíjkorhatárukat.

A sztrájkot a sajtó szemében az teszi teljesen hiteltelenné, hogy a francia szenátus döntésére váró törvénymódosítás szerint ez a változás teljesen önkéntes alapon működne, vagyis a pilóták továbbra is 60 éves korukban vonulhatnának nyugdíjba, ám aki akar, további öt évig dolgozhat.

Fokozza az ellenszenvet az is, hogy a vita hevében kiderült: a mostani gyakorlat szerint - bizonyos szabályozási bonyodalmak elkerülése végett - a pilóták nyugdíjba vonulása a munkaszerződés felbontásával kezdődik, majd az állami munkaügyi hivatal nyilvántartásba veszi őket, és öt évig, a nyugdíjkorhatár eléréséig, járulékot fizet nekik. A pilóták emellett egy összegben megkapják kilenc havi nettó keresetüket is - adómentesen -, a légitársaság pedig további 200 ezer eurós csekkel - mintegy 52 millió forinttal - búcsúzik tőlük.

Az elemzők szerint a sztrájk azért is érthetetlen, mert a kormány által kidolgozott törvénymódosítás értelmében a tevékenységüket önkéntes alapon folytató pilótáknak továbbra is járna a 200 ezer eurós juttatás nyugdíjba vonuláskor. Ráadásul a kormány azt is hangsúlyozza, hogy a mostani változás bevezetésével valójában egy európai uniós szabályt ültetnek át a hazai gyakorlatba, melyet legkésőbb jövő évre mind a 27 tagállamnak alkalmaznia kell.

A sztrájkkal egyet nem értő pilóták szerint a szakszervezetek egyszerűen meg akarják leckéztetni a kormányt, amiért szerintük alapos előzetes egyeztetés nélkül terjesztette be a törvénymódosítást. A tehetős tiltakozókra szemmel láthatóan dühös sajtó pedig azt hangsúlyozza: a négy napos megmozdulás 100 millió eurós kárt okoz a gazdasági válság miatt amúgy is problémákkal küzdő Air France légitársaságnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását