2024. május 18. - Erik, Alexandra

Jaj, a spekulánsoknak!

Világszerte a valutaátváltások megadóztatását, azaz a Tobin-adó bevezetését javasolta Kiss Péter, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának vezetője szombaton Budapesten, a platform országos értekezletén.
2008. november 15. szombat 13:22 - Hírextra
Javaslatot teszünk a Tobin-adó bevezetésére, nemcsak Magyarországon és nemcsak Európában, mert úgy nincs értelme, hanem világméretűen - mondta a kancelláriaminiszter a Pénzügyi válság - korszakhatár! címmel tartott országos értekezletet megnyitó beszédében.

Kiss Péter szerint az adó bevezetése nem elsősorban a valutaspekulációk ellen irányulna, hanem ebből finanszíroznák a nagy világméretű ügyeket, például a fenntartható fejlődést és az ökoszociális ügyeket.

A politikus azt mondta, nincs illúziója afelől, hogy egy ilyen kezdeményezés már másnap célt ér, de ahhoz, hogy ez a kezdeményezés mozgalommá, majd a döntéshozók felé általános megrendeléssé váljon, el kell indulni.

Az adó bevezetését már 2001-ben kezdeményező Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő közölte, az adó névadója, James Tobin liberális amerikai közgazdász azt javasolta, hogy a valutaátváltásokra 0,5 százalékos vagy 1 ezrelékes adót vessenek ki. Mint mondta, a platform inkább az 1 ezreléket támogatná.

Ez azok számára jelentene terhet, akik naponta hatalmas tételben váltanak át valutát - mondta a politikus, hozzátéve, a platform azt javasolja, hogy az MSZP vegye fel programjába az adó bevezetését és a kormány nemzetközi szinten is képviselje a spekuláns tőke megadóztatását.
Hegyi Gyula szerint a Tobin-adó a kisebb országok valutáját óvná, mérsékelné a spekulációt. Úgy vélte, az adó világszerte történő bevezetésére reményt ad, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak új, szociáldemokrata szemléletű elnöke van Barack Obama személyében.

A 2002-ben elhunyt James Tobin 1971-ben vetette fel a nemzetközi pénzforgalom enyhe megadóztatásának ötletét az árfolyam-ingadozások és a spekulációs tőkeáramlások mérséklése céljából. A globalizáció igazságosabbá tételéért küzdő baloldali mozgalmak később zászlajukra tűzték a Tobin-adó bevezetését, de maga Tobin elhatárolódott ezektől a mozgalmaktól, hangsúlyozva: ő maga a szabad kereskedelem híve, aki az általa javasolt adó kezelését a Nemzetközi Valutaalapra és a Kereskedelmi Világszervezetre bízná.

Tobin, aki a Yale egyetem professzora volt, 1981-ben Nobel-díjat kapott a tőkepiacok, illetve hatásaik elemzéséért a kiadási döntésekre, a foglalkoztatásra, a termelésre és az árakra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását