2024. április 29. - Péter

Tanúkat hallgattak meg rablógyilkossági ügyben

Tanúk meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Borsod megyei bíróságon az a per, amely egy pénzszállító autó tavaly márciusi, Tokaj mellett történt kirablásának és a biztonsági őr meggyilkolásának ügyében indult.
2008. november 13. csütörtök 17:14 - Hírextra
Három férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel és lőfegyverrel való visszaéléssel, további öt embert haszonszerzésből, emberöléssel kapcsolatosan elkövetett bűnpártolással vádolnak; négy vádlott előzetes letartóztatásban van.

A tárgyaláson meghallgatták azt a taxisofőrt, aki a bűncselekmény után az első- és a másodrendű vádlottat szállította. Vallomásában azt mondta: a fiatal férfiak Miskolctapolcáról a Tiszai pályaudvarra kérték a fuvart, két nagy csomagot vittek magukkal, amelyeket egy osztrák felségjelzésű autó csomagtartójából pakoltak át.

A történtekre a taxis úgy emlékezett vissza, hogy a csomagok láttán még meg is kérdezte: "Mi van benne srácok, ólom?". Azt is elmondta, hogy pár kilométer után a két férfi kifizette a fuvart, és kiszállt a taxiból, később már nem látta őket. Másnap a sajtóban megjelent körözési kép alapján ismert rá utasaira, ezután jelentkezett a rendőrségen.

A bíróság meghallgatta azt a kiskunhalasi férfit is, akitől az első- és a másodrendű vádlott szülei a tanyát vásárolták; a vádlottakat itt fogták el. A férfi közölte, hogy a tanya épületeiért és az ahhoz tartozó erdőterületért összesen mintegy 6 millió forintot kapott. A vásárlók azt mondták neki, hitelből finanszírozták a költségeket. Közlése szerint ő is a sajtóból értesült a bűncselekményről, és arról is, hogy vevői vádlottak lettek az ügyben. Hozzátette: jelenleg a tanya zár alatt van.

Szintén tanúként idézte be a bíróság azt a budapesti férfit, akinek maszkmester a foglalkozása. Ő úgy került kapcsolatba az üggyel, hogy a másodrendű vádlott édesanyja - aki szintén vádlott a perben - kereste meg telefonon egy internetes honlap alapján. Két férfimaszkot rendelt tőle, ehhez három karaktert, típust is mutatott: Matt Damon, Brad Pitt és Leonardo DiCaprio fotóit, amelyeket feltehetően az internetről nyomtattak ki. A maszkok a filmsztárok arcához hasonló alakúak lettek volna.

A maszkmester úgy fogalmazott, hogy semmi szokatlant nem talált a kérésben, mert előfordul, hogy nemcsak színházak, hanem magánszemélyek is rendelnek maszkot. Először csak telefonon, később személyesen is beszélt a megrendelő nővel. Mondta neki, hogy szüksége lenne a munkához azokra, akiknek a maszk készül, de a nő magyarázatot adott arra, ez miért nem lehetséges, ezért a maszkmester a két fej körméretét kérte tőle. Azután még egyszer beszéltek telefonon, később pedig már a rendőrség kereste az ügyben.

A vádirat szerint tavaly márciusban a pénzszállító autó 166 millió forintot szállított, amikor Tokaj mellett a sofőr, azaz a harmadrendű vádlott, Sz. J. az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy a "dolgát kell végeznie".

Ezután a helyszínen elrejtőzött első- és másodrendű vádlott, H. R. és S. K. előjött, fegyverrel arra kényszerítette a kocsi biztonsági őrét, hogy szálljon ki az autóból, majd egy zsineggel fojtogatták és többször torkon szúrták. Ezután a kocsiból kivették a pénzt, és elhajtottak a helyszínről. G. T. negyedrendű vádlottal - aki a környéken figyelte az esetleges rendőri mozgást - utólag közölték, hogy megölték a biztonsági őrt.

A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd Budapesten bujkáltak. Ezután költöztek egy Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a vádlottak szüleinek segítségével, a rabolt pénzből vásároltak. Az első- és a másodrendű vádlott szüleit vádolja az ügyészség emberöléssel kapcsolatosan elkövetett bűnpártolással - őket szabadlábra helyezték.

A büntetőper tárgyalása a jövő kedden folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását