2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

1000 az egyhez a zavargásokról

A 2006 őszén történt utcai zavargások adják a témáját Kispál István 1000 az egyhez című darabjának, amelyet szombaton diákok visznek színre a szekszárdi Német Színházban.
2008. november 13. csütörtök 17:10 - Hírextra
Mint azt a szerző, egyben a darab rendezője az MTI-nek elmondta, a történet főszereplője két fiatal, Pali és Péter, akik ellentétes oldalon álltak. Egyikük a zavargásokban megsérül, és tolószékbe kényszerül. Gyermekkori barátja rendőrtiszti főiskolásként a barikád másik oldalán volt; a darab arról szól, hogy ebben a szituációban hogyan marad meg barátságuk, hogyan küzd egy gyógytornász lány és az édesanya a fiú felépüléséért. A cím arra utal, hogy ezer az egyhez az esélye annak, hogy egy gumilövedék komoly sérülést okozzon.

Bár megtörtént eset nincs a darab mögött, számos elemében a valóságot idézi fel - tette hozzá Kispál István. "Nem a történelmi szituáció érdekelt, hanem az, hogy hogyan válik felnőtté két olyan fiatal, akik korábban csak falkaszellemben csapódtak kisebb-nagyobb közösségekhez" - mondta a szekszárdi tanár, költő.

A darabban a szekszárdi I. Béla Gimnázium diákjai játszanak. Az előadáson blues-ritmusban visszatérően megszólal Bródy János Ha én rózsa volnék című dala, amelynek átértelmezése a szerző szerint arra utal, hogy a 70-es években egy cél volt, az ellenállás, most pedig több cél van, amelyek között sokszor nehéz eligazodni.

Az egyfelvonásos drámát először pénteken, szakmai közönség előtt mutatják be, szombaton láthatja a nagyközönség, a hétfői, harmadik előadást pedig elsősorban diákoknak szánja a Német Színház.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását